Prylnyhet

Kodak Ektra – smartphone för fotografer

Namnet Kodak har enhistorisk aura kring sig när det kommer till kamerabranschen. Nu hoppas man att den nya, mot fotografer riktade, smartphonen Ektra ska få glida på det historiska arv som finns i varumärket.

Men det är så klart inte Kodak som har bestämt sig för att göra en telefon. Det är istället det brittiska företaget Bullit Group som köpt en licens för att få använda varumärket för att lansera en smartphone. Bullit Group har även tidigare lanserat en smartphone med Kodak som varumärke, men då var det en enklare telefon som var riktad mot äldre. Nu är det istället en smartphone som ska ge känslan av en kamera.

Sensorn i huvudkameran har en upplösning på 21 megapixlar och en bländare på f/2. På framsidan sitter en kamera som har en upplösning på 13 megapixlar och en bländare på f/2,2. Huvudkameran kan dessutom filma i 4K. Skärmen på telefonens framsida är på fem tum. Operativsystemet är Android 6.0 och telfonen har ett internminne p å32Gb (expanderbart med micro-SD).

Kodak Ektra har ett handgrepp och en avtryckarknapp.

Telefonen är klädd i ett konstläder på baksidan för att yttelrigare skapa känslan av en kamera och den har även ett litet grepp längs ena kortsidan för att ge bättre ergonomi. På toppen av greppet sitter desutom en dedikerad avtryckarknapp.

Kodak Ektra har en förhållandevis stor skärm

Telefonens kameraapp ger dig möjlighet att kontrollera det mesta manuellt, både vitbalans och exponering, det finns även en hel rad olika filter för den som vill vara lite kreativ.

Kodak Ektra kommer att lanseras i europa senare i år och priset ser ut att hamna på 449 pund vilket motsvarar ungefär 5000 kronor.