Prylnyhet

Kommande Ipad Pro kan bli förbättrad för bildredigering

Apples kommande uppdateringar av Ipad Pro ryktas ge många förbättringar som passar för den som vill redigera sina bilder på padda.

Med lanseringen av Apple Ipad Pro som släpptes 2018 ville Apple påvisa att det visst går bra att redigera bilder på en padda – datorkraften räcker till.

Hårdvarumässigt har det inte hänt allt för bland Apples Ipad-modeller sedan dess, men nu ryktas det om stora förändringar i modellprogrammet från Apples håll. Enligt publikationen Bloombergs teknikskribent Mark Gurman ska förändringarn bli stora.

Ipad Pro 2021 med M1-processor.
Ipad Pro 2021 med M1-processor.

De förmodade Ipad-modellerna, med kodnamnen J717, J718, J720 och J721, ska enligt uppgifter få Apples nya och egentillverkade kretsar M3, vilket ger en rejäl prestandaskjuts för de nya enheterna jämfört med tidigare processorer.

Förutom att möjliggöra mer avancerad bild- och videohantering finns även uppgifter om att de nya surfplattorna ska då OLED-skärmar, något som förbättrar bildkvaliteten avsevärt gällande ljusstyrka, skärpa, färgåtergivning och dynamiskt omfång, med bland annat djup svärta – något som är OLED-panelernas fördel jämfört med annan teknik.

Skärmstorlekarna ska behålla ungefär samma dimensioner som innan, med 11 och 13 tum (där nuvarande stora version ligger på 12,9 tum).

I en omröstning bland er läsare har 58 procent meddelat att de anser att bildredigering på padda är framtiden, då det är lättare och går snabbare, medan övriga 42 procent svarat att det är krångligare och långsamamre.

Uppdaterat Photoshop

Under förra året storsatsade även Adobe påPhotoshop till Ipad, med bland annat extra funktioner som Content-aware fill, eller Innehållsmedveten fyllning,förbättrad automatisk justering av ton, färg och kontrast samt annan AI-teknik.

För att ta reda på mer om hur det fungerar att redigera bilder på Ipad Pro, läs vår artikelPhotoshop för Ipad – så redigerar du direkt på bilden.