Lag & Upphovsrätt

Kommun publicerade TT-bild utan tillstånd

Härjedalens kommun har använt en TT-bild utan tillstånd, föreställande utbrunna värmeljus. (Bilden här ovan är endast en illustration, och inte den aktuella bilden.)

Härjedalens kommun har använt en TT-bild på sin hemsida i flera år, men utan tillstånd. Nu får kommunen betala en avgift för kränkning av upphovsrätten. Bilden de olovligen har använt föreställer utbrunna värmeljus.

Redan 2015 publicerade Härjedalens kommun bilden av utbrunna värmeljus på sin hemsida. Detta för att illustrera hur den här typen av ljus ska sopsorteras: som metallskrot. Men kommunen hade inte rätt att använda bilden, eftersom de inte hade betalat TT Nyhetsbyrån – ägaren av bilden.

– Bilden publicerades innan jag började här men jag vet att den publicerades av misstag. Vi vet förstås att man måste ha upphovsrättspersonens tillstånd för att få publicera bilder, säger Åsa Evertsdotter, kommunikatör på Härjedalens kommun, till SVT Nyheter.

Nu har kommunen tagit bort bilden från sin hemsida, och har även betalat en ersättning på 2850 kronor för den olovliga publiceringen.