fotopris

Krister Berg är Årets naturfotograf 2023: "Otroligt roligt"

Krister Berg.

Naturfotografen Krister Berg tilldelas utmärkelsen Årets naturfotograf 2023 av Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket delar årligen ut priset som Årets naturfotograf, och i år går priset till naturfotografen och Naturfotograferna-medlemmen Krister Berg. Krister började fotografera i 20-årsåldern och har även arbetat med fotografi, dels med stora naturfotoprojekt som mynnade ut i boken "Södra Lappland" och en heltäckande dokumentation om Piteälven.

"Krister Berg är årets naturfotograf 2023. Han tilldelas priset för sitt enastående öga och förmåga att se storheten i det lilla landskapet i vår svenska natur. Krister Bergs bildkonst, oftast uttryckt i svartvitt, tar betraktaren in i ett genialiskt formspråk som endast är förbehållet de största av fotografer. I denna tid då miljömedvetenhet och hållbarhet är av yttersta vikt är Krister Berg också ett föredöme, då hans bilder ofta är hämtade från hans närmiljö", skriver Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

När Kamera & Bild når Krister för en kommentar berättar han om känslan över priset:

– En otroligt märklig känsla. Jag tänkte att jag låg under radarn med det jag gör, även om jag är publicerad på olika vis sedan 90-talet. Det går inte vara osynlig hur länge som helst. Det är otroligt roligt.

Hur hamnade du inom naturfoto?

– Förut jobbade jag som yrkesfotograf, med bland annat reklam och allmänna jobb. Men det låg för långt bort från min passion som var naturen och fjällen, och det var inte riktigt där jag ville hamna. Sedan slutade jag fotografera helt och tog inte några bilder på tio år. 

Många av dina bilder är svartvita – varför?

– Det var när jag flyttade till Stockholm och var kursledare, då hittade jag tillbaka till kärnan. Det var då jag bestämde jag mig för att gå tillbaka till svartvitt, som jag höll på med på 80-talet. Det svartvita är som tre steg – först måste man hitta ett motiv som passar för svartvitt, sedan måste man översätta bilden till den idén man hade, när man väl sitter framför datorn. Och sedan måste man skriva ut den.

Naturvårdsverket delar årligen ut priset som Årets naturfotograf till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige.

Krister Berg blir den 33:e fotografen att få priset. Prissumman är 25 000 kronor.

Här kan du läsa om tidigare utsedda fotografer till Årets naturfotograf.