Utställning

Kulturhuset ställer ut porträtt av David Bowie

Fotoutställningen Bowie by Sukita - From London to Japan öppnar på Kulturhuset Stadsteatern i januari. Foto: Masayoshi Sukita ©Photo by Sukita 2023

I Stockholm kommer Kulturhuset att ställa ut några av de mest välkända porträtten av David Bowie, tagna av den japanska fotografen Masayoshi Sukita.

David Bowie var en av de största artisterna under vår tid, hans musik och konst har inspirerat och påverkat många. Kulturhuset i Stockholm kommer under vintern att ha en utställning med några av de mest kända fotografierna av Bowie tagna av den japanska fotografen Masayoshi Sukita.

Fotoutställningen Bowie by Sukita - From London to Japan öppnar på Kulturhuset Stadsteatern i januari. Foto: Masayoshi Sukita ©Photo by Sukita 2023

Sukita föddes 1938 i Nogata i Japan, han studerade foto och flyttade till landets huvudstad 1965, där arbetade han som mode och reklamfotograf. Men i början av 70-talet drogs han till New York och London där han bland annat lärde känna David Bowie via en gemensam vän. De två blev vänner och förblev så fram till Bowies död 2016. Under dessa år tog Sukita många av de mest kända bilderna av Bowie som till exempel omslagsbilden till Bowies album Heroes från 1977.

Bilderna kommer att hänga på Galleri 5 i Kulturhuset från 27 januari till 13 augusti. Samtidigt som utställningen kommer man att bygga upp en kopia av Bowies eget bibliotek där besökare ska kunna låna några av hans favoritböcker eller bara sitta på plats och bläddra i dem. Det kommer också att visas en del filmer om Bowie, bland annat filmen Sukita - The shoot must go on.