https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsr-tt/arlandas-flygtrafik-stoppad-av-dr-nare-igen
545665
Lag & Upphovsrätt

Arlandas flygtrafik stoppad av drönare – igen

Totalbetyg

För tredje gången på en månad fick luftrummet vid Arlanda stängas efter att en drönare setts i närheten.

Från och med 1 augusti 2017 är det okej för privatpersoner och företag att fotografera med drönare utan tillstånd, även om det finns restriktioner. Sedan ändringen är det nu tredje gången som flygtrafiken på Arlanda påverkas av flygande drönare: tio flygplan har fått ta extravarv, och fem dagar senare gång stoppades flygtrafiken en timme

Denna gång sågs en drönare söder om flygplatsen under tisdagen klockan 18, vilket ledde till att man beslutade om att stoppa all flygtrafik. Runt 20 flygplan drabbades av drönarstoppet och fortsatte att orsaka förseningear under kvällen.

– Vi hade ungefär 45 minuter stopp i luftrummet. Ett antal resenärer blir försenade på grund av detta och det det är ju olyckligt, säger Ulrika Fager vid Swedavias pressjour.

USA: Får skjuta ner drönare

Överträdelsen är den tredje denna månad, tätt inpå den lagändring från den 1 augusti i år, där kravet på tillstånd för att fotografera med drönare från luften skippats. Men det innebär inte att man får flyga överallt.

Exempelvis krävs tillstånd i närheter av flygplatser för att få flyga inom en så kallad kontrollzon. Flygtrafik har flera gånger tidigare fått stängas av för att drönare flugits inom kontrollzonen, vilket utsätter flyget för stora risker.

I ett meddelande från Pentagon, där det amerikanska försvarsdepartemnetet har sitt säte, meddelades nyligen till armén att det är tillåtet att skjuta ner drönare som flyger över militära områden med flygförbud.

Då privata drönare vid ett flertal tillfällen skapat problem när de flugit in över sådana områden, bland annat både militärbaser och flygplatser. Militärens tillstånd gärller dock endast över deras egna områden. 

 

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för drönare.

167315513313063_1617277581650175