Lag & Upphovsrätt

Fotade kvinnor på badstrand – greps av polis

Att fotografera på en allmän badstrand är tillåtet. Men är det en privat sådan kan det finnas ett fotoförbud.

En 49-årig man greps i söndags för att ha fotograferat kvinnor på en badstrand i Malmö. Polisen har anmält honom för kränkande fotografering, något som har upprört flera av Kamera & Bilds läsare som menar att polisen inte förstår vad lagen om kränkande fotografering innebär.

Minst två kvinnor ska ha blivit fotograferade av en 49-årig man på Ribersborgsstranden i Malmö. Andra badgäster såg detta och uppfattade det som att kvinnorna inte var bekanta med mannen. Ordningsvakter uppmärksammades på situationen och de tillkallade polis som sedan grep mannen. Detta rapporterade Sydsvenskan igår där Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson, uttalade sig:

– Han är anmäld för kränkande fotografering och hans mobil är beslagtagen.

Efter att 49-åringen hade förhörts släpptes han.

Utrymme av privat karaktär

Flera läsare har efter den här händelsen hört av sig till Kamera Bild och varit upprörda. Inte över mannens beteende utan för att polisen anmälde 49-åringen för kränkande fotografering. Läsarna ställer sig frågande till om den lagen är tillämplig i detta fall.

Det snabba svaret är: nej.

Så länge kvinnorna inte befann sig i ett omklädningsrum eller i ett tält på stranden, kan det inte vara frågan om kränkande fotografering.

Det du som fotograf inte får göra är att i hemlighet och utan tillstånd fotografera någon som befinner sig i ett utrymme av privat karaktär såsom omklädningsrum, toalett eller liknande utrymme. (Brottsbalken 4 kap. 6a §)

Du begår en olaglig handling när du med uppsåt och hemligt fotograferar någon som befinner sig inomhus i sin eller någon annans bostad utan dennes tillstånd.

Inte kränkningar i största allmänhet

Lagen om kränkande fotografering har kommit till för att det ska vara straffbart att smygfotografera någon som till exempel står naken i duschen eller har sexuellt umgänge i sovrummet. Innan den 1 juli 2013 gick det inte att fälla någon för den typen av ofredande. Det var då tillåtet att i hemlighet fotografera även i de mest privata situationer. Men för fyra år sedan ändrades detta med paragrafen om ”kränkande fotografering”.

Men det är inte en lag som handlar om kränkningar i största allmänhet, utan den är väldigt specifik kring vilka situationer den avser. Du begår en olaglig handling när du med uppsåt fotograferar någon i hemlighet utan dennes tillstånd som befinner sig inomhus i sin eller någon annans bostad. Personen ska alltså inte vara medveten om att du tar bilder. Även tillfälliga bostäder räknas hit: som ett hotellrum, en båthytt eller ett tält. Dessutom tydliggörs att smygfotografering på en toalett eller i ett omklädningsrum är förbjuden.

Lagen begränsas inte till att du som fotograf själv ska befinna dig inne i bostaden eller ha monterat upp en kamera där, utan gäller likaväl när du står utanför och fotograferar in genom till exempel ett fönster.

Tillåtet att fotografera på en badstrand

Förutom kränkande fotografering finns det ytterligare tre områden som berörs av fotoförbud i Sverige: i domstolar, vid skyddsobjekt med förbud mot att göra avbildningar och på privat mark där någon har bestämmanderätt och har utfärdat fotoförbud.

Men är det då tillåtet att smyga omkring med en kamera och fotografera mer eller mindre avklädda kvinnor på en allmän badstrand? Ja, så länge ”smygandet” och ”fotograferandet” inte går över gränsen för ofredande enligt Brottsbalken 4 kap. 7 § kan det betraktas som tillåtet. Var den gränsen går beslutas ytterst av en domstol.

I en rulltrappa förde en man upp sin mobilkamera under en kvinnas kjol och fotograferade hennes underliv.

Till exempel dömdes tidigare i år en man av Högsta domstolen för sexuellt ofredande då han i en rulltrappa fotograferade under en kvinnas kjol. En handling som kränker en persons sexuella integritet är straffbar, men i regel innebär det ett krav på kroppslig beröring – att man handgripligen antastar. Högsta domstolen menade att även om inte någon beröring hade ägt rum i detta fall var handlingen straffbar, eftersom mannen hade fört upp sin mobilkamera mycket nära kvinnans underliv. Men om mannen hade fotograferat under kjolen på lite längre avstånd hade han inte kunnat dömas för sexuellt ofredande.

Fritt fram på allmän plats – nästan alltid

Slutsats: På allmän plats är det fritt fram för dig att fotografera vad och vem som helst – nästan alltid. Du får på gator och torg, på badstränder och i skogen fotografera hur mycket du vill utan att först behöva fråga om lov.