https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsr-tt/kameradr-nare-stoppade-arlandas-flygtrafik
545653
Lag & Upphovsrätt
Lag & Upphovsrätt

Kameradrönare stoppade Arlandas flygtrafik

Totalbetyg

I torsdags fick tio flygplan ta extravarv i luften ovanför Arlanda då flygtrafiken stoppades av en kameradrönare.

All trafik från och till Arlanda stoppades av flygplatsen efter att en privatperson tipsat flygplatsen om en drönare vid 19-tiden i torsdags. Polis lyckades lokalisera drönaren och piloten i Märsta, och piloten misstänks nu för brott mot luftfartslagen. Drönaren är nu beslagtagen.

– Det blev inga stora konsekvenser. Tio inkommande flyg fick ta några extravarv och fyra avgående fick en försening på tio minuter, säger Fredrik Elgh vid Swedavias pressjour till tidningen Sigtunabygden.

Lagändring från 1 augusti

Överträdelsen kan ha att göra med lagändringen från den 1 augusti i år. Då skippades kravet på tillstånd för att fotografera med drönare från luften, men det innebär inte att man får flyga överallt. Exempelvis krävs tillstånd i närheter av flygplatser för att få flyga inom en så kallad kontrollzon. Flygtrafik har flera gånger tidigare fått stängas av för att drönare flugits inom kontrollzonen, vilket utsätter flyget för stora risker.

I tisdags anmälde även en man i Malmö sin granne för att denne fotograferat genom fönstret med sin drönare, detta dagen före den nya lagen gällde. Rubriceringen för anmälan är ofredande alternativt kränkande fotografering.

– Det kan mycket väl vara olagligt om man filmar i närheten av någons bostad eller på en gård. Jag skulle säga att det är direkt olämpligt och skulle kunna vara ofredande, säger Agneta Runmarker, jurist på Datainspektionen.

167315513313063_1608620755849191