https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsr-tt/klubbat-dr-narfoto-okej-utan-tillst-nd-fr-n-1-augusti
545586
Lag & Upphovsrätt
Lag & Upphovsrätt

Klubbat: Drönarfoto okej utan tillstånd från 1 augusti

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/dronare.jpg?itok=TIB7lPvI', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/dronare.jpg?itok=TIB7lPvI', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/dronare.jpg', w: 1341, h: 800, title: ' ' },]

Totalbetyg

I dag sa riksdagen ja till förslaget att låta privatpersoner och företag använda drönare med kamera, utan tillstånd.

Turerna har varit många kring drönare och fotografering. Men nu har riksdagen beslutat i frågan – och det innebär att du som vill flyga med drönare för att fotografera inte längre behöver söka tillstånd, vänta på beslut eller betala för detta.

Detta innebär alltså att personuppgiftslagen (PUL), säkerställer att den personliga integriteten inte kränks genom kamerautrustade drönare fram tills den nya dataskyddsförordningen träder i kraft.

Så här skriver riksdagen i sitt betänkande:

"Utövaren ska inför varje användning göra en bedömning om en kameraövervakning är kränkande eller inte. Det är till exempel olagligt att övervaka människor utan att de har möjlighet att upptäcka det. Den personliga integriteten kommer att skyddas av bestämmelserna i personuppgiftslagen. Datainspektionen är tillsynsmyndighet över personuppgiftslagen och det är dit utövaren kan vända sig för vägledning och information."

Den nya lagtexten som adderas till kameraövervakningslagen (2013:460) lyder: 

"Lagen gäller inte vid kameraövervakning som sker från ett obemannat lyftfartyg, om övervakningen bedrivs av någon annan än en myndighet."

Finns vissa regler

Vi har tidigare skrivit om råd och regler för drönare, som fortfarande ska följas, som reglerar hur man får använda sitt material och var man får flyga. 

 Lagen och förordningen om skydd för geografisk information bestämmer hur materialet får spridas, samt att tillstånd krävs för att flyga i närheten av flygplatser eller andra restriktionsområden. 

 

Här kan du läsa hela betänkandet från justitieutskottet.

Ämnen