https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsr-tt/milit-r-kan-till-tas-skjuta-ned-dr-nare
545999
Lag & Upphovsrätt
Lag & Upphovsrätt

Militär kan tillåtas skjuta ned drönare

Nu föreslås i en statlig utredning att fientliga drönare som flyger vid skyddsobjekt ska kunna skjutas ned, eller på annat sätt störas och styras bort.

Totalbetyg

Drönare som närmar sig ett skyddsobjekt eller en militärövning ska få skjutas ned av militär eller skyddsvakter. Det föreslås i en statlig utredning. ”Drönare kan innehålla både kameror och vapen och kan göra mycket skada på ett skyddsobjekt”, säger Margareta Bergström, ordförande för Kommittén för förbättrat skydd för totalförsvarsverksamhet.

Under militärövningen Aurora i höstas dök det upp okända drönare. Även i närheten av skyddsobjekt, som obehöriga inte får fotografera av säkerhetsskäl, har drönare synts under de senaste åren.

Men skyddsvakter och militärer har varit osäkra på hur de ska ingripa mot drönarna. Därför föreslås det nu i en statlig utredning att fientliga drönare ska kunna skjutas ned, eller på annat sätt störas och styras bort.

”Kan göra mycket skada”

Bakom utredningen finns representanter från alla riksdagspartier som enigt stödjer förslaget. Det här rapporterar Sveriges Radio, som har intervjuat Margareta Bergström, ordförande för Kommittén för förbättrat skydd för totalförsvarsverksamhet:

– Drönare kan innehålla både kameror och vapen och kan göra mycket skada på ett skyddsobjekt. Skyddslagen försöker skydda mot spioneri och terrorism och sådant använder man drönare till i dag.

Hur en drönare ska oskadliggöras, beror på omständigheterna menar hon:

– Det beror ju naturligtvis på situationen vilket medel man ska använda – men minsta möjliga ingrepp egentligen, säger Margareta Bergström.

 

 

167315513313063_1858259994218598