https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsr-tt/nnu-en-kameradr-nare-stoppade-arlandas-flygtrafik
545654
Lag & Upphovsrätt
Lag & Upphovsrätt

Ännu en kameradrönare stoppade Arlandas flygtrafik

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/drone04.jpg?itok=W4x6r49A', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/drone04.jpg?itok=W4x6r49A', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/drone04.jpg', w: 1920, h: 1280, title: ' ' },]

Totalbetyg

För andra gången på fem dagar stoppades Arlandas flygtrafik av en kameradrönare i luftrummet.

Så sent som i torsdags rapporterade Kamera & Bild om att en kameradrönare stoppat Arlandas flygtrafik, något som gjorde att tio inkommande plan fick cirkulera extra varv i luften innan den kunde tillåtas landa.

I går var det dags igen. En kameradrönare observerades i luftrummet av både personal i flygledartornet och från cockpit i flygplanen, vid Arlanda flygplats klockan 15.55 på måndagen. Detta resulterade i att all flygtrafik stoppades under en timme med försenade flighter som effekt.

Under tiden trafiken var stoppad kom två varningslarm från flygplan som indikerade att de hade bränslebrist.

– Man gjorde ett undantag för dem och de landade utan anmärkning, säger Victoria Ström vid Swedavias presstjänst.

Polisen sökte efter drönaren för att se var den landade.

Lagändring från 1 augusti

Överträdelsen är den andra på fem dagar, tätt inpå den lagändring från den 1 augusti i år, där kravet på tillstånd för att fotografera med drönare från luften skippats. Men det innebär inte att man får flyga överallt. Exempelvis krävs tillstånd i närheter av flygplatser för att få flyga inom en så kallad kontrollzon. Flygtrafik har flera gånger tidigare fått stängas av för att drönare flugits inom kontrollzonen, vilket utsätter flyget för stora risker.

167315513313063_1609561149088485