Lag & Upphovsrätt

Att få drönarbilder godkända tar tid: ”Har ökat explosionsartat”

Ett spridningstillstånd fås av Lantmäteriet, men eftersom intresset för drönarfotografering har ökat de senaste åren har också kötiden hos myndigheten gjort detsamma.

Kötiden hos Lantmäteriet för att få ett spridningstillstånd för drönarbilder, är ofta lång. Antalet ärenden har ökat från 700 stycken 2016 till dagens 30000.

Att publicera drönar- och flygbilder av terräng kan i vissa fall kräva ett så kallat spridningstillstånd. Det behövs inte för drönarbilder av bostadsbyggnader med tillhörande tomtmark och offentliga platser som vägar, gator och torg. Men om till exempel horisonten syns i materialet bör ett spridningstillstånd införskaffas innan bilderna publiceras. Skälet till det är att det då kan vara mer osäkert vad som har kommit med på bilderna.

Ett spridningstillstånd fås av Lantmäteriet, men eftersom intresset för drönarfotografering har ökat de senaste åren har också kötiden hos myndigheten gjort detsamma.

– Drönartekniken har gjort att väldigt många kan göra avbildningar från luften och antalet ärenden har ökat explosionsartat, säger Anders Wike, funktionschef för kart- och bildsekretess på Lantmäteriet, till SVT.

Sökt om mer pengar

2016 hade Lantmäteriet 700 ansökningar om spridningstillstånd, i år räknar myndigheten med över 30000. De allra flesta ansökningar kommer från kommersiella fotografer, inte privatpersoner, enligt Lantmäteriet. Men att det tar tid att få sina drönarbilder godkända, inser myndigheten är ett problem och de har därför sökt om mer pengar från regeringen för att korta kön. Än så länge har inte Lantmäteriet fått gehör för det.

För en drönarfotograf innebär kötiden att det krävs framförhållning, vilket inte alltid går att ha.

– Bilderna hinner bli gamla när det dröjer upp till en månad att få godkänt, säger fotografen Håkan Linder till SVT.