https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsratt/far-jag-fotografera-en-bild-som-ser-ut-som-nagon-annans
549852
Lag & Upphovsrätt
sant
Lag & UpphovsrättPlus

”Får jag fotografera en bild som ser ut som någon annans?”

● BILDSPEL Det är fritt fram för vem som helst att imitera eller kopiera en fotoidé, och att försöka skapa en bild på liknande sätt.

Totalbetyg

Är det fritt fram att härma en annan fotografs manér – att ta en bild som ser likadan ut som något den fotografen redan har skapat? Eller omvänt, går det att skydda sina egna fotoidéer? Kamera & Bild ger dig svaren.

Det finns ikoniska bilder. Som när Beatles korsar ett övergångsställe eller när Albert Einstein räcker ut tungan. Vi ser bilderna framför oss utan att behöva se dem på riktigt. De är så pass etablerade. 

Iain Macmillan var fotografen av den förstnämnda och han hade bara tio minuter på sig att ta bilden av beatlarna såsom Paul McCartney hade tänkt sig. Sex exponeringar senare skulle en av dem komma att bli historisk. Arthur Sasse var den som fångade en gladlynt vetenskapsman på väg från sitt 72-årsfirande. Einstein sägs själv ha gillat bilden och beställt nio kopior av den.

I dag finns det gott om »kopior« av båda bilderna, fast då fotograferade av andra. Alltså bilder där originalen har efterapats, och där det inte råder någon tvekan om varifrån inspirationen kommer. Som med Beatles-bilden, där en imitation inte sällan kan vara fotograferad vid samma övergångsställe i London på vilket gruppen en gång i tiden promenerade ut på Abbey Road. Kanske har någon i imitationskvartetten till och med tagit av sig skorna för att komma riktigt nära originalet. Ofta handlar det om turister som på det numera k-märkta övergångsstället vill föreviga ett reseminne. Bildresultaten skiftar troligen i kvalitet, och är säkerligen långt ifrån att vara exakta kopior av Iain Macmillans bild. 

 

Foto: Zefereli / Wikimedia
I dag finns det gott om »kopior« av bilden där Beatles korsar övergångsstället på Abbey Road. Ofta handlar det om turister som vill föreviga ett reseminne.

 

Men andra gånger, som när skådespelaren John Malkovich ikläder sig rollen som Albert Einstein, är det återskapade fotografiet snarlikt originalet med tunga, hår och allt – om än med något mer galen blick från Malkovich. Fotografen av den här imitationen, Sandro Miller, har varit noga med detaljerna för att komma så nära porträttet av Einstein som möjligt. Bilden är nästan en kopia. (Googla gärna fotografen för att se bilden.) 

Är det tillåtet att göra på det här sättet – härma klassiska bilder? Är det inte ett upphovsrättsintrång att återskapa så välkända bilder – inte minst om imitationen ser ut som originalet?

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.