Lag & Upphovsrätt

Förbjudet att flyga med drönare i Stockholm City

En bild som denna är inte längre möjlig för privatpersoner att fotografera med drönare. I dag införs nya restriktioner.

Nu införs ett permanent förbud mot att flyga med drönare i centrala Stockholm. Beslutet kommer efter att polisen har haft flera incidenter med drönare.

Från och med i dag är det förbjudet att flyga med drönare i Stockholm City, Gamla stan och delar av Kungsholmen. Det nyinrättade restriktionsområdet är permanent, och införs efter en ansökan från Polismyndigheten.

Restriktionsområdet omfattar Stockholm City, Gamla stan samt delar av Kungsholmen.

Bakgrunden ska vara att de haft problem med drönare i centrala Stockholm. För att förhindra framtida tillbud införs därför restriktionerna, där skyddet av centrala Stockholm anges som ett av skälen bakom beslutet. Dessutom menar Transportstyrelsen att ett stående förbud underlättar för alla.

– Ett permanent restriktionsområde innebär också att de tillfälliga restriktionsområden som upprättas vid till exempel statsbesök och evenemang i centrala Stockholm undviks. Därmed minimeras risken att de tillfälliga områdena inte är kända med de risker det innebär för luftrumsintrång och konflikter med den polisiära verksamheten, säger Jörgen Andersson, sektionschef på Transportstyrelsen.

Det nya förbudet gäller inte för drönare som används av Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Försvarsmakten, Lantmäteriet och drönare som används i räddningsinsatser.