Lag & Upphovsrätt

Gatufotografering förbjuds i delar av Kyoto, Japan

Kyoto, Japan.

Under flera år har Japans tidigare huvudstad Kyoto brottats med nonchalanta och påträngande turister som har svårt att visa respekt för boende i distriktet Gion. Nu har invånarna fått nog.

Japan är ett fantastiskt ställe för fotografering, kanske framförallt när det gäller gatufoto – och japanerna själva älskar att fånga sin omgivning på bild. Med sina stora kontraster finns möjligheten att fånga en futuristisk känsla i bilderna i huvudstaden Tokyo, men även det gamla, historiska och vackra i Japans tidigare huvudstad Kyoto.

Japanska Tripadvisor har skapat denna grafik för att förklara för gatufotografer och turister hur man ska bete sig på Kyotos gator.

Men nu har invånarna i distriktet Gion i Kyoto fått nog av allt fotograferande. Efter flera år av informerande från de boende via utdelande av flyers och info på anslagstavlor till besökare, har nu lokala invånare och butiksägare fått nog av alla gatufotografer och turister som helt lagt respekten på hyllan – och infört fotoförbud på vissa områden, privata gator och sidovägar.

Lagar och regler kring foto

Framförallt gäller förbuden områden och privata gator kring stora turiststråk där fotografer tagit sig egna friheter för att få sina bilder, samtidigt som många av de vackert klädda geishorna och maiko – blivande geishor – får stå ut med respektlösa fotografer.

Fotoförbudet började gälla den 25 oktober och innebär för de som bryter mot det en bot på 10 000 yen, motsvarande runt nästan 1000 kronor. Exakt hur böterna delas ut eller ska drivas in är ännu inte bestämt. Man använder sig även av videobevakning för att kunna leta upp de som inte efterlever förbudet.