https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsratt/malmopolisen-ska-spana-och-forebygga-brott-med-dronare
546869
Lag & Upphovsrätt
Lag & Upphovsrätt

Malmöpolisen ska spana och förebygga brott med drönare

Totalbetyg

Polisen i Malmö har börjat flyga med drönare i tre stadsdelar för att kunna förebygga brott men också samla bevis när brott begåtts.

Den 17:e oktober började polisen använda drönare i stadsdelarna Nydala, Hermodsdal och Lindängen i Malmö för att övervaka och förebygga brottslighet. Om det finns en risk för allvarlig brottslighet har polisen rätt att, utan tillstånd, bevaka, upptäcka och förhindra brottslighet med hjälp av kameradrönare. 

Polisen får även använda materialet som bevis i en potentiell rättegång. De får dock inte filma in i privatpersoners bostäder eller på andra platser som kan anses som integritetskränkande att filma. De får bara övervaka på platser dit allmänheten har tillgång. 

– Bilder från drönarna hjälper oss att snabbare få koll på händelser och där med också komma snabbare till aktuell plats. Det innebär att materialet kan användas som bevismaterial i en rättegång, vilket ibland kan vara avgörande för att få en fällande dom om det tillexempel saknas vittnen, säger Johannes Dontsios, gruppchef för områdespolisen lokalpolisområde Malmö söder.

167315513313063_2739778772733378