https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsratt/man-gripen-for-dronarflygning-vid-skyddsobjekt
548601
Lag & Upphovsrätt
falskt
Lag & Upphovsrätt

Man gripen för drönarflygning vid skyddsobjekt

Totalbetyg

Bara någon vecka efter att flera drönare synts kring flera svenska kärnkraftverk har nu en man gripits för att ha flugit drönare över ett svenskt skyddsobjekt.

För någon vecka sedan skrevs det flera uppmärksammade rubriker kring drönare som flugits över både kärnkraftverk och till exempel Drottningholms slott. I söndags greps en man efter att ha flugit drönare över just Drottningholms slott. Slottet är ett skyddsobjekt och att flyga drönare där är förbjudet. Mannen kvarhölls på platsen av skyddsvakter som tillkallade polis som kunde gripa mannen. Åklagaren har meddelat att mannen är utländsk medborgare och i medelåldern. 

Enligt Aftonbladet, som ska ha varit i kontakt med vänner till mannen, är han en rysk medborgare som är i Sverige som turist. Vännerna menar att mannen antagligen flugit över slottet utan att veta att det inte var tillåtet. 

k

Då det inte fanns tillräckliga skäl att hålla mannen frihetsberövad har han försatts på fri fot. Mannen är skäligen misstänk för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, vilket kan ge upp till två års fängelse. 

Säkerhetspolisen ska vara informerad i ärendet, men utredningen sköts av polisen. 

VIll du läsa mer om var och hur då får flyga med din drönare kan du kika på vår guide kring drönarreglerna.