https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsratt/saga-berlin-forlorar-slutgiltigt-ska-betala-280000-kronor
548071
Lag & Upphovsrätt
falskt
Lag & Upphovsrätt

Saga Berlin förlorar slutgiltigt – ska betala 280000 kronor

Saga Berlins konstverk var en utomhusbassäng som sprejmålades med färg. Tillblivelsen av verket dokumenterades även i bild, både som film och med stillbilder.

Totalbetyg

Domen för grov skadegörelse står fast. Fotografen och konstnären Saga Berlin, som sprejmålade en utomhusbassäng, ska nu betala skadeståndskravet på drygt 280000 kronor.

Högsta domstolen har beslutat att inte pröva Saga Berlins överklagande, vilket innebär att domen för grov skadegörelse i fallet står fast. Fotografen och konstnären ska därmed betala drygt 280000 kronor i skadestånd till Stockholms stad. Det skriver Dagens Nyheter.

Det har varit många turer i fallet. 2018 dömdes Saga Berlin i tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter för grov skadegörelse. Hon överklagade till hovrätten som fastställde tingsrättens dom. Men det gjordes utan att en ny huvudförhandling hölls, vilket Högsta domstolen prövade i höstas. De beordrade då att en ny rättegång skulle hållas i hovrätten, som i vintras avgjorde målet en andra gång. Deras bedömning i ansvarsfrågan blev densamma. 

Högsta domstolen har nu beslutat att inte pröva Saga Berlins fall ytterligare och skadeståndskravet står fast.

Anser inte att det är skadegörelse

Saga Berlins konstverk var en utomhusbassäng som sprejmålades med färg. Tillblivelsen av verket dokumenterades även i bild, både som film och med stillbilder. Detta hände 2016 i en bassäng i Hägersten i Stockholm, och var en del av hennes projekt ”Uppfinn nått eller dö”.

Hon medgav att hon hade sprejmålat bassängen, men ansåg inte att det var skadegörelse eftersom hon inte hade uppsåt att förstöra. Enligt henne var även en saneringsfirma vidtalad redan innan verket skapades.

”Återställandet av platsen är en viktig del av verket, som liksom den buddhistiska mandalan handlar om alltings förgänglighet. Det är också ett verk som handlar om deltagande, om den offentliga platsen och om vem som egentligen får synas där”, skrev hon på sin hemsida med sitt alias Niceguzz.

Hon skrev även: ”jag har hela tiden haft en öppen dialog med staden för att ta på mig kostnaden för borttagandet”. 

 

gr:rror validating access token: Sessi