https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsratt/taylor-swift-anvande-kameror-for-att-hitta-stalkers
546396
Lag & Upphovsrätt
Lag & Upphovsrätt

Taylor Swift letade stalkers med hemlig kamera

Taylor Swift under en konsert 2015.
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/ts_gabbot.jpg?itok=ooaijd4H', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/ts_gabbot.jpg?itok=ooaijd4H', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/ts_gabbot.jpg', w: 2000, h: 1262, title: 'Taylor Swift under en konsert 2015. ' },]

Totalbetyg

Med teknik för ansiktsigenkänning letade världsartisten efter stalkers bland de som besökte hennes konsert på Rose Bowl i maj i år.

På Taylor Swifts spelning den 18 maj på Rose Bowl i Kalifornien fanns ett bås där besökare kunde titta på inspelningar av när hon repeterade inför kommande konserter, berättar kändissidan Rolling Stones.

De som ställde sig framför skärmen fångades av en kamera som sedan jämförde besökarens ansikten med bilder från en databas på hundratals människor som stalkar, alltså förföljer henne. Anledningen är att Taylor Swift har många stalkers som bland annat har hotat henne med våldtäkt och mord.

– Alla som gick förbi stannade till och tittade på skärmen, och mjukvaruprogrammet satte igång, säger Mike Dowing, säkerhetschef på Oak View Group. 

Tekniskt sett räknas inte konserten i Rose Bowl som ett slutet evenemang, vilket innebar att Taylor Swift inte behövde informera besökarna om att de övervakades. Men människorättsorganisationen American Civil Liberties Union, ACLU, kritiserar användandet. De menar att tekniken felaktigt kan identifiera människor som stalkers och att det är oklart var bilderna samlas samt vilka som har åtkomst till dessa.

167315513313063_2227866013924659