Utställning

Landskrona Foto Festival är tillbaka i höst: ”Ska uppmuntra till debatt”

Den bolivianske fotografen River Claure tröttnade på den stereotypa bilden av kulturen i Anderna, något han ger uttryck för i utställningen ”Warawar Wawa” som visas på Landskrona Foto Festival i höst.

I september intar fotokonsten Landskrona. Årets upplaga vill ställa frågan: Vem är fotografin egentligen till för? ”Min vision är att festivalen ska uppmuntra till social debatt och engagemang”, säger Monica Allende, curator för festivalen.

Den 2–18 september äger Landskrona Foto Festival rum. Med åren har den etablerat sig som en viktig mötesplats för den fotografiska bilden, och under dagarna visas flera utställningar och hålls ett stort antal evenemang såsom konstnärssamtal och workshops. Precis som tidigare kommer utställningarna dels att placeras i stadsrummet, exempelvis på Kasernplan, dels inomhus i Landskrona Museum, Tyghuset och Citadellet. Även på Ven, i trädgården vid Tycho Brahe-museet, kommer fotofestivalen att ta plats.

– Festivalen är tillbaka med full kraft, betonar Jenny Nordquist, konstnärlig ledare för Landskrona Foto.

Elena Subachs ”Grandmothers on the Edge of Heaven” landar mitt i samtiden. Hon är född i Tjervonohrad i Ukraina och har skapat en poetisk hyllning till far- och mormödrar på den ukrainska landsbygden.

Landar mitt i samtiden

Bland årets utställare märks bland annat Elena Subach, Ukraina, Philip Blenkinsop, Australien och River Claure, Bolivia.

Elena Subachs ”Grandmothers on the Edge of Heaven” landar mitt i samtiden. Hon är född i Tjervonohrad i Ukraina och har skapat en poetisk hyllning till far- och mormödrar på den ukrainska landsbygden. Fotojournalisten Philip Blenkinsop åkte 2020 hem till barndomens Australien för att skildra de förödande bränder som härjade i naturen. Och den bolivianske fotografen River Claure tröttnade på den stereotypa bilden av kulturen i Anderna, något han ger uttryck för i utställningen ”Warawar Wawa”.

Fotojournalisten Philip Blenkinsop åkte 2020 hem till barndomens Australien för att skildra de förödande bränder som härjade i naturen.

”Fotografiet ska bli relevant”

Många av årets utställare kommer även att vara på plats i Landskrona och delta i olika samtal och workshops. En röd tråd genom årets upplaga är att festivalen vill ställa frågan: Vem är fotografin egentligen till för?

– Vi vill undersöka hur viktig fotografin är för samhället. Flera av de utställande fotograferna har samarbetat med sitt närsamhälle för att fotografiet ska bli relevant – och inte upplevas som något som existerar vid sidan av samhället. Min vision är att festivalen ska uppmuntra till social debatt och engagemang, säger Monica Allende, curator för festivalen.

Här läser du mer om festivalprogrammet: landskronafoto.org