Utställning

Lennart Nilsson 100 år: "Med blick för det stora i det lilla"

Originalutgåvan av ”Ett barn blir till” från 1965. Foto: Leif Blom/TT. Till höger en av Lennart Nilssons bilder i boken.

Lennart Nilsson skulle ha fyllt 100 år i år, vilket nu uppmärksammas i utställningen "Med blick för det stora i det lilla – Lennart Nilsson 100 år".

Med sina bilder inifrån människokroppen blev fotografen Lennart Nilsson känd över hela världen. I år skulle Lennart Nilsson fyllt 100 år, något som firas på flera håll, bland annat med en porträttutställning på Falsterbo Konsthall med runt 100 av hans porträttbilder.

Ett av hans mest kända verk är boken Ett barn blir till. Utställningen"Med blick för det stora i det lilla – Lennart Nilsson 100 år" visas på Sergelgatans konsthall och innehåller fotografier från serien Ett barn blir till, tillsammans med andra verk från Lennart Nilssons arbeten inom den medicinska forskningen.

Bild från Ett barn blir till från 1965.

Ny teknik gav nya bilder

Boken ”Ett barn blir till” har sedan 1965 getts ut i fem utgåvor och i ett tjugotal länder. Arbetet inför den första utgåvan tog sju år att färdigställa. Och allteftersom medicinsk och teknisk forskning gjort framsteg har också boken uppdaterats med nya bilder. En rad fotografiska tekniker har använts genom åren, såsom endoskopi, ljusmikroskopi och makrofotografering.

Ett självporträtt med Lennart Nilsson från 40-talet.

De svepelektronmikroskopiska bilderna, som färglagts av fotografen Gillis Häägg, kom att publiceras i 1990 års upplaga av boken då forskningen också gjort det möjligt att fotografera själva befruktningen och vår allra första tid.

Lennart Nilsson

Utställningenpågår till 18 september 2022.