Fotografer

Lista: Fotoböcker för vintermörkret

Nu har det visserligen börjat bli ljusare igen, men dagarna är fortfarande krota och för alla som inte sysslar med fotografering i mörkret så kan en bra fotobok vara både inspirerande och lärorikt. Här får du fem tips på böcker du kan bläddra i i vinter.

Ola Jennersten Tom Svensson: Vid vägs ände

Bevarandefotografen Tom Svensson har tillsammans med Ola Jennersten, docent i zooekologi, gjort den här boken om hur tjuvjakt och dess bakgrund orsakar arters försvinnande. Svensson och Jennersten har följt smuggelvägarna och sett dels det som lämnas i deras fotspår men även mött engagerade människor som försöker stoppa tjuvjakten och därmed rädda djuren. Från Afrika, djurens hemvist, tar resan dem till Vietnamn, Burma och Thailand och landar slutligen vid gränsen till Kina där köparna är redo att betala stora summor pengar för noshörningshorn, tigerskinn eller elfenben.

Red Bull Illume

Världens största tävling för actionsportbild, Red Bull Illume, som avgörs vart tredje år gick av stapeln 2016 och ett galleri av vinnarbilderna presenteras i en bok. VIll du ha en samling av de tre senaste årens bästa actionsportbilder tagna av några av världens bästa actionsportfotografer, ja då är den här boken något för dig.

Martina Hoogland Ivanow: Satellite + Circular Wait + Second Nature

Martina Hoogland Ivanow vann Svenska fotobokspriset 2016 för sina böcker Satellite + Circular Wait + Second Nature. Böckerna är mer åt det konstnärliga hållet och utforskar relationer mellan människor. Både gemenskap och isolation. Böckerna utforskar också människans förhållande med naturen. Balansen mellan människans kontroll över naturen och bristen på densamma.

Anders Roos: Roxxette – on the road

Fotografen Anders Roos följde det svenska bandet Roxette på sin jubileumsturne efter trettio år av turnerande tillsammans. Bokens dryga 300 bilder är som att få ett backstagepass till bandets liv på turné. Roos bilder visar det som händer på scenen framför tusentals fans i publiken men också det som sker när bandet kliver ut ur strålkastarluset. Det som inte visas speciellt ofta.

Linda Maria Thompson:Ådalen

Linda Maria Thompson fick årets Sune Jonsson stipendium och har i år släppt boken In place of memory. Boken handlar om Ådalen, en plats känd för bland annat industrier och de berömda »skotten i Ådalen«. Men i Thompsons bok möts man av ett annat Ådalen. Ett område som setts som att vara döende får nytt liv av flyktingar från olika delar av världen.