Fotografer

Lista: Nya fotoböcker för inspiration

Att titta på andras bilder är alltid inspirerande, att slå sig ner med en bra fotobok kan därför vara givande både för ditt fotograferande och ditt eget bildseende. Här får du fem tips!

The land of eights seasons – Serkan Günes

Landskapsfotografen Serkan Günes flyttade från storstaden till Gällivare för att komma närmare den natur som han ville fotografera. Boken är resultatet av ett projekt som han drog igång i samband med flytten. Ett projekt som innebar att han publicerade en bild i veckan, under ett helt år, på ett Instagramkonto med samma namn som boken. Boken innehåller dock flera bilder än de som publicerats tidigare. Han vill fånga hur ljuset skiftar under årstidsväxlingarna i norra Sverige. Serkan är ambassadör för Fujifilm och projektet har han gjort i samarbete med dem.

Waterlife - Anna W Thorbjörnsson Marko T Wramén

Boken är en sorts hyllning till vattnet som källan till allt liv. Projektet startade när fotografparet Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén var på sin smekmånad samtidigt som Anna var gravid i sjätte månaden. De fotograferade henne när hon viktlöst svävade under vattenytan och efter att deras barn föddes fortsatte de projektet för att belysa hur viktigt vattnet är för livet på jorden.

Midnattssol över lappland – Peter Rosén

En ny bok med bilder av Peter Rosén och med text av Lisa C. Q. Holmström. Boken blandar bilder på den lappländska miljön med fakta och poetiska texter. Vi får följa med på en historisk och kulturell resa som visar samernas kultur, hur rallarna byggde järnvägar och hur livet i norr ter sig för dess invånare.

Landet som inte längre är – Peter Gerdehag

Peter Gerdehags senaste bok handlar om gården Kroxhult 1:4. Gerdehag för följt livet på gården i över 35 år med sin kamera. Kameran har sett alla de förändringar som skett på gården under de åren. Gerdehag har gjort boken som en hyllning till gården och familjen Caremalm som brukar den, men också till alla de småskaliga lantbruk som finns i landet.

Italia – Martin Bogren

Martin Bogren gör en personlig resa till Italien för att se vad som händer när han möter den Italienska kulturen och människorna som lever där. Hur påverkar de honom och hur blir hans bilder av att vistas där? Totalt krävdes nio resor och två och ett halvt år för att de femtio bilderna i boken skulle bli färdiga. Hälften av bilderna har hängt på Fotografiska under vintern.