Lag & Upphovsrätt

Löptävling vill kontrollera mediers bilder – de ska vara ”roliga”

Inga bilder fick publiceras utan löptävlingens godkännande, framgick av det avtal som Color Obstacle Rush presenterade vid sitt evenemang den 18 maj. (Bilden är från ett annat tillfälle, från en annan tävling av liknande karaktär.)

Ett lopp som just nu turnerar i svenska städer ställer krav på fotografer. För att få rapportera måste de skriva på ett avtal där arrangören kräver att bilderna är ”fyllda av glädje och lust”. Nerikes Allehanda valde att lämna evenemanget – utan en enda bild tagen.

När löptävlingen Color Obstacle Rush ägde rum i Örebro den 18 maj planerade Nerikes Allehanda att rapportera från loppet. Men när reportern anlände till platsen möttes hon av ett avtal som arrangören krävde att hon skulle skriva på. I det framgick att inga bilder fick publiceras utan löptävlingens godkännande.

”Bilderna måste representera vårt varumärke. Det betyder att bilderna ska vara roliga och fyllda av glädje och lust”, stod det bland annat i avtalet.

Där framgick även att skadade löpare inte fick fotograferas, inte heller eventuella köer under loppet eller om det var skräpigt.

”Försökte styra vår nyhetsbevakning”

Nyhetsledningen på Nerikes Allehanda bestämde sig direkt för att inte bevaka evenemanget och uppmanande reportern att åka därifrån.

”Det arrangörerna försökte göra var att styra vår nyhetsbevakning. De ville själva välja vilka bilder vi skulle publicera. Få oss att inte publicera bilder som skulle kunna visa något negativt. De ville att vi skulle godkänna att de fick censurera oss. Att vi skulle göra ett avsteg från pressfriheten”, skriver Nerikes Allehandas chefredaktör Anders Nilsson i en krönika.

Bakom Color Obstacle Rush står det finska bolaget Fun Run, som Anders Nilsson inte har lyckats få någon kontakt med.