programvara

Luminar 4 låter AI redigera dina bilder

Med sin nya mjukvara Luminar 4 har Skylum satsat mycket på användandet av artificiell intelligens för att hjälpa fotografen att uppnå det resultat han eller hon vill.

Luminar har tidigare också haft funktioner och filter som förlitat sig på artificiell intelligens. Men med den senaste uppdateringen tar det det hela ytterligare ett steg. I Luminar 4 kommer fyra olika AI-filter.

AI Sky replacement

Först ut är funktionen AI Sky replacement. Det här filtret gör precis vad det låter som, det byter automatiskt ut himlen i din bild. Det finns flera olika paket med olika himlar som du kan köpa till för att ha ett stort bibliotek av olika himlar att byta till. Skylum säger att filtret är smart nog för att förstå vad som är himmel i en bild även om det är ett besvärlligt motiv. Till exempel ska det klara av att frilägga till exempel träd som och liknande som står mot himlen.

AI Skin enhancer

Det kommer två olika porträttfilter, ett som kallas AI Skin enhancer och används för att göra en vanlig hudretusch (utan att ta bort detaljer som porer och hårstrån) det vill säga ta bort finnar och ojämnheter. Det andra proträttfiltret kallas AI Portrait enhancer, här kan man manipulera ansiktet i stort. Det vill säga ändra formen, göra tänder och ögon ljusare, ta bort röda ögon och så vidare. Filtren lokaliserar de olika delarna i bilden och ger dig möjligheten att justera det hela genom att bara dra i olika reglage.

AI Portrait enhancer

Den sista nyheten på filterfronten kallas AI Structure. Det är ett filter som ger en ökad kontrast i bilden som förstärker strukturer. Det ska dock automatiskt känna av och utesluta människor ur justeringen.

AI Structure

Det som är gemensamt för alla dessa filter är att de ska minimera mängden markerande och frilägande som krävs av dig utan programvaran ska själv känna av vad det är som ska justeras.

Vill du köpa Luminar 4 kostar det 89 euro, ska du uppdatera från Luminar 3 blir kostnaden 74 euro vilket motsvarar ungefär 950 kronor respektive 790 kronor.