HÅRDVARA

MacBook Air M3 för fotografen: Stödjer dubbla skärmar

Apple har släppt nya MacBook Air med M3 processor, med stöd för dubbla skärmar – vilket kan göra den till ett bra alternativ för bild- och videoredigering.

Apple har nu släppt en två version av MacBook Air med M3-processor, en på 13 tum och en på 15 tum, något som vi i februari rapporterade om antagligen skulle ske. Med släppet blir Air-modellerna enligt Apple själva upp till 60 procent snabbare än hos motsvarande Air M1 från 2020.

Länge har MacBook Pro varit både valet och rekommendationen för många som arbetar med bild- eller videoredigering, mycket på grund av prestandan hos Apples egna processorer "Apple Silicon", med namnen M1, M2 och förra årets släpp av M3.

Sedan M-processorerna ersatte Intel-processorerna i Apples bärbara datorer har MacBook Air klättrat upp som ett fungerande alternativ mot Pro-modellerna gällande prestanda för en hobbyfotograf, men aldrig riktigt kunnat konkurrera med MacBook Pro för de avancerade användarna.

En av anledningarna till det har varit dels upplösningsbegränsningen för extern skärm samt att det inte går att koppla in fler än en extern skärm, något som begränsar användningen hos en del fotografer och videofotografer som behöver stor skärmyta för sitt arbete. 

Nu har däremot Air M3 fått stöd för upp till två 5K-skärmar i 60 Hz när datorns egna skärm är avstängd genom att vara nedfälld. För den som arbetar högupplöst går det även att koppla in en skärm på 6K/60 Hz, alltså högre upplösning än hos Air M2 och tidigare.

Nytt är även stöd för nätverksstandarden wifi 6e som kan använda ett extra frekvensband vid 6 GHz tillsammans med 2,4 GHz och 5 GHz. Resultatet blir snabbare överföringshastigheter, något som också passar fotografer som exempelvis arbetar med tunga filer mot nätverksservrar trådlöst.

Macbook Air M3 13 tum har ett startpris på runt 16 000 kronor. Den större 15-tumsmodellen har ett startpris på runt 19 000 kronor.