Prylnyhet

Manfrotto Move – för smidigt arbete med flera stativ

Med sitt nya Move-system vill Manfrotto göra det enklare för fotografer som använder flera olika plattformar med sin kamera. Att snabbt kunna flytta mellan stativ, slider och gimbal utan krångel ska göra arbetsflödet smidigare och ge mer utrymme för kreativiteten, menar de.

Manfrotto har lanserat ett nytt system av snabbkopplingar som kan användas med deras befintliga stativ och huvuden. Manfrotto Move Quick Release kallas det nya systemet och består av en rund platta och ett fäste med snabblåsning för plattan. Plattan kan användas både för att snabbt kunna byta stativhuvud på ett stativ eller för att snabbt kunna flytta bara kameran mellan stativ.

Det här kan vara speciellt intressant om du till exempel filmar och vill gå från statiska bilder på ett vanligt stativ till en slider för att göra åkningar. Då kan du antingen flytta hela huvudet med kamera och slippa pysslet med att justera ett nytt huvud, eller så har du en platta under kameran och kan snabbt flytta bara kameran.

Systemet ska kunna bära upp en vikt på 20kg vilket innebär att det kan hantera de allra flesta kamerasystemen. Själva systemet väger 220 gram.

Samtidigt lanserar Manfrotto en gimbal, 300XM Gimbal. Den har en modulär design som gör att du kan ta isär det stabiliserade huvudet, kontrollen och stödbenen. Då kan du montera gimbalarmen på ett stativ och sedan styra armen via bluetooth.

Ett annat tillbehör är Gim-pod som är ett par ben till Manfrottos Gimboom. Gimboom är ett långt enbensstativ som kan användas som kamerabom och tillsammans med Gim-pod blir det ett trebensstativ, som tillbehör finns även ett vinklat huvud som justerar för vinkel som bildas när man lutar enbensstativet mot de stödjande Gim-pod-benen.

Det nya Move-systemet kostar 100 dollar och gimbalen kostar 770 dollar, vi har ännu inte sett några svenska priser.