Prylnyhet

Med Broncolor Siros kan du synka snabbare

Att kunna använda blixtar på snabbare slutartider än kamerans maximala blixtsynktid är något som tidigare varit förbehållet de med mellanformatskameror, men nu kommer Broncolor Siros med HSS.

Broncolor är sedan tidigare kända för att deras höga byggkvalitet och snabba brinntider. Nu lanserar de alltså en ny kompaktblixt med HSS (High Speed Sync). Siros, som den nya blixten kan alltså synka till kameran med slutartider upp till 1/8000s. Det gör den genom att skicka ut en lång rad med ljuspulser som belyser sensorn medan slutarridåerna rör sig över den. Den här tekniken har funnits i kamerablixtar länge men inte varit tillgänglig i studioblixtar, förrän nu. Även Profoto håller på att utveckla en HSS-funktion i sin trådlösa TTL-blixt B1.

Två styrkor

Siros kommer i två olika styrkor, 400Ws och 800Ws, samt två olika versioner, en basmodell och ens om kallas för S, som är något dyrare och har större justeringsmöjligheter. S-modellen kan bland annat justera ner ljusstyrkan lägre än basmodellen samt att den ger möjlighet till blixtsekvenser, den har även ett system för att hålla färgtemperaturen så jämn som möjligt, oberoende av brinntid.

Siros laddar fullt på 0,65 sekunder för 400Ws-modellen och på 1,35s på 800Ws-modellen. men vid samma effektuttag laddar de lika fort.

Inbyggd Pocket WIzard och wifi

Siros går att synka med Pocket Wizards utan att någon mottagare behöver koppals till blixten, men kan också använda Broncolors egan trådlösa sändare RFS 2.1. Förutom det inbygda PW-stödet har vissa av modellerna wifi. Men hjälp av broncolors app kanman via wifi justera blixtarna trådlöst. Något som kan vara smidigt om man har placerat dem långt ifrån varandra eller på osmidiga ställen.

Priserna för Siros hamnar mellan 9000 kronor för den enklaste 400Ws-modellen upp till 14500 kr för den mest avancerade 800Ws-modellen.