Prylnyhet

Meike 50mm f/0,95 – ljusstark porträttglugg för de mindre formaten

För att hålla ner priset på en del riktigt ljusstarka objektiv väljer en del tillverkare att göra dem manuella. Meike har gått den vägen med sitt nya 50mm f/0,95 för aps-c och mft.

Optiktillverkaren Meike har lanserat ett fast, manuellt objektiv för ett flertal aps-c-format och mft. Det ny Meike 50mm f/0,95 har alltså inte någon autofokus men kompenserar med en rejäl bländaröppning. På en aps-c-kamera motsvarar bildvinkel ungefär den du får med ett 75mm-objektiv på en fullformatskamera och monteras det på en mft-kamera blir det 100 millimeter istället. Det här gör objektivet lämpligt till bland annat porträtt, där du kan få riktigt kort skärpedjup tack vare den stora bländare.

En bländare som i sin tur har 13 blad för att hålla oskärpecirklarna runda även vid mindre bländare (minsta tillgängliga är f/16). Objektivet har en närgräns på 45cm och vikten ligger på 420 gram. Konstruktionen ska vara glas och metall, filtergängan kräver 62mm filter för att dessa ska passa.

Priset ligger på 250 usd eller 238 euro. Objektivet kommer med fattningar för Canon EF-M, Fujifilm X, MFT och Nikon Z (på fullformatskamerorna måste sensorn beskäras eller så kommer bilderna att bli kraftigt vinjetterade).