Lag & Upphovsrätt

Miljontals ansikten insamlade till amerikanska databaser

Bilderna på personerna har enligt New York Times bland annat samlats in från övervakningskameror på offentliga platser – och delats vidare till amerikanska myndigheter som FBI och immigrationspolisen.

Minst ett dussintal öppna och tillgängliga databaser med ansikten har skapats och byggts upp under ett decennium i USA, enligt New York Times som rapporterar om hur bilder sparas, delas och används i ett "ekosystem" av ansikten för att träna ansiktsigenkännande algoritmer.

De amerikanska databaserna innehåller bilder som tagits från både sociala nätverk, datingsajter, fotosidor och övervakningskameror. Enligt uppgifter ska databaserna ha byggts upp av Microsoft, Stanforduniversitetet och andra aktörer. En av databaserna ska enligt New York Times artikel ha haft över tio miljoner bilder.

Används av amerikanska myndigheter

Kamera Bild skrev nyligen om den populära appen Faceapp som fått många att ta en bild på sig själv och köra i appen för att se hur du kommer se ut när du blir äldre. Appen är gratis, men påstås samla in dina personuppgifter i form av data och bilder, med oklara villkor hur bilderna används.

Politiker i USA vill nu att FBI ska utreda appen för att se om den innebär någon säkerhetsrisk, då det ryska företaget bakom Faceapp samlar in och sparar alla bilder som användarna laddar upp – information som kan komma att delas med ryska myndigheter.

Samtidigt rapporterar NYT nu att FBI använder bilddatabaserna med de insamlade ansiktsbilderna – som alltså delvis kommer från offentliga platser – för att hitta misstänkta brottslingar genom att samköra bilderna mot det amerikanska körkortsregistret. Dessutom ska även den amerikanska immigratonspolisen och tullen ha använts sig av bilddatabaser för att hitta papperslösa flyktingar.

Efter att databaserna avslöjats har flera röster höjts för att värna om integriteten. Detta har fått bland annat Stanforduniversitet och Microsoft att ta bort sina databaser från internet, där de funnits tillgängliga.