Lag & Upphovsrätt

Mobilförbud i omklädningsrum – rädsla för att smygfotas

Bergsåkers skola i Sundsvall inför mobilförbud i sina omklädningsrum. Anledningen är elevernas rädsla att bli smygfotograferade.

Städpersonalen på Bergsåkers skola i Sundsvall signalerade att duscharna nästan slutat användas efter idrottslektionerna. Skolan började undersöka saken och skapade en enkät om problemet samt samtalade med eleverna.

Då framkom det att problemet var att många hade en rädsla att bli fotograferade och filmade, ett material som sedan kan användas för att spridas på sociala medier. En ny undersökning från Telenor visar att hälften av alla mellan- och högstadielärare i Västernorrlands och Jämtlands län upplever att det förekommer problem med nätkränkningar och nätmobbning bland eleverna på deras skola.

Bergsåkers skola har redan informerat eleverna om vad som gäller i omklädningsrummen, men då dessa regler inte efterföljts införs nu ett totalt mobilförbud. Idrottsläraren Emma Törnecrantz tror också att det kan hjälpa med att bygga separerade utrymmen som bås, i stället för att ha ett helt öppet duschrum.

Hon vill dessutom se ett mobilförbud på hela skolan:

– Jag har en önskan om det. Mobilerna tar tid från undervisningen och alltihopa. Eleverna har sina vänner här redan, säger hon till SVT Nyheter Västernorrland.

I artikeln"Kränkande fotografering – så undviker du att bli en kriminell fotograf"kan du läsa mer om vad och hur du får fotografera.