programvara

MS Paint får hantering av lager och transparens – efter 38 år

För de som använder Microsoft Paint kommer nu två eftertraktade funktioner: möjlighet till lagerhantering och transparens i bilder.

Microsoft meddelar nu att man har rullat ut en uppdatering för sitt bildhanteringsprogram MS Paint som ingår i Windows 11 med nya funktioner. De som är registrerad Windows Insider kan ladda hem uppdateringen redan nu (v11.2308.18.0).

Med uppdateringen kommer för första gången sedan programmet MS Paint introducerades med Windows 1.0 under 1985, att få funktionen för hantering av lager. Genom detta finns möjligheten att genomföra mer avancerad bildredigering. Lagerhanteringen sköts genom en ny panel vid sidan av bilden.

I och med detta implementeras även funktionen för hantering av transparens, något som krävs för lagerhantering. Detta innebär även möjligheten att öppna och spara bilder i PNG-format med bibehållen transparens.Ytterligare en funktion som läggs till är möjligheten att ta bort bakgrunden i en bild genom ett knapptryck.

Efter feedback från betatestare kommer den nya versionen av MS Paint att släppas i skarp version, men Microsoft meddelar inte när.

Adobe Photoshop fick lagerhantering i version 3.0 som släpptes 1994.