Nyhet

Nasa fångar "Guds hand" på bild

Foto: Nasa
Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuStar) Foto: Nasa

17000 ljusår bort finns supernovan som fångats på högupplöst bild – och ser ut som en hand.

I dagarna har Nasa visat en del spännande nytagna bilder. Här ser vi en av de nya bilder som blivit mycket omtalad, då bilden föreställer något som ser ut som en hand. Bilden, som därför också har fått namnet ”Guds hand”, har fotograferats av Nasa tidigare, men då inte i denna höga upplösning. Den nya bilden är tagen med rymdteleskopet NuStar som har till uppdrag att fånga bilder från röntgenljus med hög energi i forskningssyfte och gör att man kan göra mer kvalificerade analyser om stjärnprocesser.

Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuStar). Foto: Nasa

Nebulosan som syns på bild är över 17000 ljusår från jorden. Det bilden visar är egentligen resterna efter en supernova (blå färg), och pulsaren PSR B1509-58 (en pulsar är en roterande stjärna som skapar regelbundna pulser av strålning som den skjuter ifrån sig). Det gröna och röda som syns i bilden är strålning av låg energi som skapar värme genom strålningen från pulsaren.

Forskare tror att handformationen har uppstått genom att de utkastade resterna från supernovan påverkats av magnetfält i närheten.

Fenomenet att se olika objekt i strukturer – som i detta fall en hand – kallas för "pareidoli", och beror på hjärnans vilja att hitta meningsfulla mönster och sammanhang, även där det inte finns någon struktur.

För fler häftiga projekt från Nasa, kolla in denna artikel om hur man vitbalanserar bilder i rymden, hur man planerar skicka bilder från rymden till jorden via laser eller hitta mörk energi med hjälp av 570 megapixel.

Missa heller inte vår intervju med Nasa-astronauten Don Pettit när han berättar om hur det är att fotografera från rymdstationen ISS.