prylnyhet / objektiv

Nikon Nikkor Z 35MM F/1,4 – första Z-objektivet med bländare 1,4

Nikon släpper nu ett objektiv för Z-fattningen med bländare f/1,4 och den klassiska brännvidden 35mm passande för både resor och gatufoto.

Vi har sett f/1,2 och f/1,8 hos Nikons Nikkor-objektiv i fullformat för Z-fattningen – men fått vänta tills nu med f/1,4. Först ut blir Nikkor Z 35mm F/1,4, som alltså blir ljusstarkare än Nikkor Z 35mm f/1,8 S från 2018 – men inte får vara med i premiumsegmentet då det saknar beteckningen "S" i sitt produktnamn.

Genom sin klassiska brännvidd på 35 mm passar objektivet för resor och gatufoto, och bländaren ger möjlighet att filma och fotografera i svagt ljus. Bländaren och närgränsen ger även en mjuk bokeh vid exempelvis porträttfotografering.

Uppbyggnaden av objektivet består av elva linselement i nio grupper, varav två linselement är asfäriska. Objektivet har en steglös kontrollring för justering av exempelvis ISO eller bländare, samt en bredare ring för manuell fokusering. Autofokusen använder sig av en stegmotor och objektivet har innerfokusering.

Exempelbild.
Exempelbild.

Objektivet är vädertätat, har en närgräns på 0,27 m och en vikt på 415 gram. Filterdiametern är 62 mm och måtten 75 x 87mm. Rekommenderat pris är 8 690 kronor inklusive moms. Försäljningsstart är i juli 2024.

 

Pressmeddelande: GATUFOTOGRAFERING MED NYA FULLFORMATSOBJEKTIVET NIKKOR Z 35MM F/1.4

Stockholm, Sverige, 26 juni 2024: Idag presenterar Nikon NIKKOR Z 35mm f/1.4. Det här 35 mm-objektivet i fullformat med fast brännvidd är kompakt, ljusstarkt och skarpt, och alltid redo att fånga ögonblicket ur ett klassiskt perspektiv. Det är perfekt för såväl gatufotografering som resereportage eller evenemang – och för att filma också. Både fotografer och filmare kan åtnjuta stor flexibilitet i det kreativa arbetet med naturligt ljus och gränslös portabilitet tack vare den lätta konstruktionen.

 

Få objektiv är så mångsidiga som ett ljusstarkt 35 mm-objektiv med fast brännvidd, och NIKKOR Z 35mm f/1.4 är det första Z-objektivet från Nikon med en kreativ bländare på f/1,4 som ger riktig flexibilitet när man fotograferar i befintligt ljus. Fotografer och filmare kan använda maximal bländare på f/1,4 och fånga en stor, vackert mjuk bokeh som är perfekt för spontana porträtt eller miljöporträtt som får motivet att sticka ut, men även för kreativa motljusbilder. Motiv i svagt ljus kan fångas med enastående klarhet och skärpa, och kortare slutartider kan användas för att frysa rörelser utan att du behöver tumma på ljusheten.

 

Oavsett om det är den visuella kompositionen eller berättardjupet som står i fokus frodas gatufotografi i det oväntade – och objektivet NIKKOR Z 35mm f/1.4 är redo att fånga ögonblicket när alla bitar faller på plats. Objektivet reagerar alltid snabbt med ett jämnt och stadig autofokus. Med en närgräns på bara 0,27 m har användarna gott om utrymme att ta ett steg fram och fånga skarpa bilder av spännande detaljer som fyller hela bilden eller spela in film i trånga utrymmen. Dessutom har det här 35 mm-objektivet i fullformat en lätt konstruktion och är noga tätat, vilket är en fördel för alla som vill ha friheten att kunna gå längre och utforska vad som finns runt nästa hörn, i alla väder.

 

Zurab Kiknadze, produktchef på Nikon Europa säger: “Vi är glada över att presentera det nya objektivet på 35 mm och f/1,4, en tidlös brännvidd älskad av fotografer för sin mångsidighet och sitt naturliga perspektiv. Det här tillägget till Nikons sortiment av Z-objektiv i fullformat med fast brännvidd är utformat för att inspirera till kreativitet och hjälpa fotografer att berätta sina historier med vackra, uttrycksfulla bilder. Det är mer än bara ett objektiv – det är en väg till konstnärligt utforskande.”

Sammanfattning av de viktigaste funktionerna: NIKKOR Z 35mm f/1.4 

Ljusstarkt 35 mm-objektiv i fullformat med fast brännvidd: brännvidden på 35 mm är älskad för sitt mänskliga perspektiv och är perfekt för att utforska det vackra i livet. Passar för gatufotografering, resereportage, evenemang och film.

Bländare på f/1,4 för kreativ flexibilitet: den ljusstarka maximala bländaren ger mer frihet att fotografera med tillgängligt ljus. Få enkelt en stor, vacker och mjuk bokeh, eller ta skarpa bilder av motiv i svagt ljus och frys snabba händelseförlopp utan att tumma på ljusheten.

Snabbt och självsäkert AF: Nikons snabba och precisa multifokuseringssystem ger ett smidigt och stabilt autofokus.

Klassiskt 35 mm-perspektiv för film: bländaren på f/1,4 ger exakt kontroll över skärpedjup och bokeh. Svajig fokusering motverkas och linjär fokusering kan aktiveras för kontrollerad och precis manuell fokusdragning.

Närgräns på 0,27 m: ansiktsuttryck, detaljer i texturen, rörelser –fotografer och filmare får gott om utrymme att komma nära och fylla bilden.

Alltid flexibel: är du på jakt efter skiftande ljus? Med den klicklösa inställningsringen justeras bland annat bländare, ISO och exponeringskompensation smidigt.

Gränslös portabilitet: väger endast (cirka) 415 g, och alla rörliga delar i objektivhuset är noga tätade för en slitstyrka man inte behöver oroa sig för.1

 

FOOTNOTE:

1 Vi garanterar inte att objektivet är damm- och droppskyddat i alla situationer eller under alla förhållanden.