Prylnyhet

Nissin kommer med trådlös blixtstyrning

För några dagar sedan lanserade Profoto sin B2 och det är tydligt att många uppskattar möjligheten att jobba trådlöst men ändå ha någon form av automatik. Nu kommer blixttillverkaren Nissin med sin version av trådlös styrning till sina blixtar.

Systemet kallas för NAS, Nissin Air System, och består i dagsläget av en sändare och en blixt som har en inbyggd mottagare. Det sägs dock att en lös mottagare kan komm aunder året, för att ge äldre blixtar möjlighet att styras trådlöst.

Sändaren använder sig av radiovågor för att kommunicera med blixten och enligt Nissin så ska avståndet mellan blixt och sändare kunna vara upp till 30meter. Vilket är förhållandevis kort för att vara radiovågor. Den kan dock synka tider så korta som 1/8000s, vilket är ganska anmärkningsvärt.

Det går att styra blixtar i tre olika grupper md totalt su blixtar i varje grupp. Med en sändare kan man alltså styra upp till 21 blixtar. Varje grupp kan också höjas eller sänkas med 2 steg.

Blixten är en ny version av Di700A vilken har samma specicifikationer som den förra modellen, förutom radiomottagaren. Det innebär att den har ett ledtal på runt 48 och huvudet kan zooma från 24mm till 200mm. Den kan synkas på första eller andra ridån beroende på vilken effekt man är ute efter.

Ett kit med blixt och sändare har ett rekommenderat pris på 240 pund.