Utställning

Nu kan du besöka Stockholm i USA – fast i Sverige

Foto: Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet

I USA finns det åtta platser med namnet Stockholm. De uppstod i samband med utvandringen till Amerika. Den svenska fotografen Charlie Bennet har följt de historiska spåren och visar nu sina bilder i Sverige.

För ett år sedan skrev Kamera Bild om utställningen United Stockholms of America som då visades i Washington. Nu har bilderna av fotografen Charlie Bennet hängts upp på Stockholms stadsmuseum där de kommer att visas mellan 28 maj och 31 augusti.

Följer de svenska spåren

Charlie Bennet har besökt och fotograferat de åtta platser som heter Stockholm i USA – i Maine, New York, New Jersey, Iowa, Minnesota, South Dakota, Wisconsin och Texas. Platser där svenska immigranter etablerade sig för över hundra år sedan. Med bilderna vill Bennet undersöka vad som hände i mötet mellan den svenska pionjärandan som byggde städerna och den förvandling som det amerikanska samhället genomgått sedan dess. Finns det överhuvudtaget några svenska spår kvar, är något som Bennet har velat ta reda på.

– När jag kom till Stockholm, Maine en tidig morgon för att dokumentera staden och dess invånare kunde jag inte ha träffat mer rätt när jag klev in i Anderson’s Store. Där satt Sven Bondeson, David Anderson, John Hede och Tom Lindberg. Det är märkligt att resa hundratals mil och befinna sig så långt från Sverige och stöta på så många svenska namn på en gång. En talade till och med svenska hjälpligt, säger Charlie Bennet.

Utställning och bok

I samband med utställningen så släpps även boken United Stockholms of America – Svenskarna som stannade på Votum förlag, med text av Gabriel Mellqvist och Anna Maria Bernitz.

Här kan du läsa mer om United Stockholms of America.