Prylnyhet

Nu kommer Nikon 58mm f/0,95 S Noct

Det har pratats länge om det spektakulära objektiv som Nikon visat upp. Nu har det ljusstarkaste objektivet de någonsin tillverkat – och priset – lanserats officiellt.

Objektivet, som enligt Nikon är toppen av deras S-serie av professionella objektiv, är det ljusstarkaste de har tillverkat. Det som gjort det möjligt att få till ljusstyrkan och bildkvaliteten, är enligt Nikon den nya fattningens diameter och det korta registeravståndet.

Objektivet har ingen autofokus utan fotografen får förlita sig helt på sin förmåga att sätta skärpan manuellt. Men med både Z6 och Z7 finns det en del hjälpmedel som gör det förhållandevis enkelt.

Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct består av 17 linselement i tio olika grupper. Fyra av dem är ED-linser och tre är asfäriska inklusive ett ovanligt stort asfäriskt linselement. Konstruktionen ska se till att göra sig av med alla tänkbara optiska snedsteg som kan uppstå i ett objektiv av den här kalibern.

Med tanke på objektivets storlek och vikt är det nog ganska smart att det har ett stativfäste.

Det nya objektivet ska bära med sig det arv från den tidigare verisonen, AI Noct Nikkor 58mm f/1.2 som lanserades 1977. Förutom fokusringen har objektivet även en kontrollring och en programmerbar knapp. Det finns en infodisplay som ger information om vilken bländare som är inställd, vilket skärpedjupet är och vilket avstånd objektivet är fokuserat på. Som du säkert anat är det inte något lättviktsobjektiv. Det är dryga 15 centimeter långt och väger ungefär två kilo.

Priset då? I Sverige är det rekommenderade priset 99 900 kronor.

Samtidigt släpper Nikon även nya DX-kameran Nikon Z50 och två nya objektiv,Nikkor Z DX 16–50mm f/3,5-6,3 VR ochNikkor Z DX 50–250mm f/4,5-6,3 VR.