Fotografer

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2023

”Träna”, en av bilderna som visades under förra årets Dokfotosalong, fotograferad av Johanna Wass.

Årets upplaga av dokumentärfotosalongen tar nu emot ansökningar på temat ”Osynligt arbete”. Både proffs och amatörer kan skicka in bilder till salongen som öppnar i höst på Arbetets museum i Norrköping.

Sedan 2017 har Arbetets museum i Norrköping årligen arrangerat en utställning som lyfter fram dokumentärfotografin. I år är de tillbaka med ett nytt och något förkortat namn: Dokfotosalong. Till den är alla fotografer från och med den 15 mars välkomna att skicka in bilder, proffs såväl som amatörer. Det enda kravet är att du ska ha fyllt 18 år.

Alla har en berättelse som är värd att berätta, menar arrangören som i år söker bilder på temat ”Osynligt arbete”.

– Vi har inte haft tydlig arbetskoppling i temat sedan salongen startade 2017, så vi tyckte att det var dags igen. Samtidigt står temat öppet för vidare tolkning, osynligt arbete kan vara så mycket, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum och projektledare för Dokfotosalongen.

Anette Nantell i juryn

De bidrag som går vidare till salongen i höst väljs ut av en jury, och i det arbetet vet inte jurymedlemmarna vem som har fotograferat respektive bild. I årets jury sitter bland annat Anette Nantell, DN-fotograf och vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2022. Även Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum och Petter Engman, fotograf på Västerbottens museum är med i juryn.

Dokfotosalong 2023 öppnar på Arbetets museum i Norrköping den 23 september. Under höstens salong kommer även tre vinnare att utses i kategorierna ”Juryns pris för bästa bild”, ”Juryns pris för bästa bild utifrån temat” och ”Publikens pris för bästa bild”.

Ansökan till Dokfotosalong 2023 är öppen från 15 mars till och med 1 maj. Här kan du ansöka!