Fotografer

Ny bok: Patrik Larsson fångar landskapen när människorna lämnat

När människorna har lämnat lever platserna upp som landskap menar fotografen Patrik Larsson. Här en bild från Getterön, Halland. Foto: Patrik Larsson
Risinge, Öland. Foto: Patrik Larsson
Foto: Patrik Larsson
Foto: Patrik Larsson
Bohuslän, Smögen. Foto: Patrik Larsson

Vi är vana att se platserna fyllda av semesterfirare. Men i ”Den stilla säsongen” har fotografen Patrik Larsson dokumenterat tomheten som uppstår när människorna har lämnat. ”Det ger utrymme för reflektion och stillhet”, säger han om den här tiden på året.

Patrik Larsson, fotograf.

Soliga sommardagar kan det krylla av människor på de platser som Patrik Larsson har fotograferat. Men när han har varit där med kameran är badstränderna tomma, båtarna upptagna och parkeringarna helt utan bilar. Han kallar det för ”Den stilla säsongen” vilket är titeln på han nyutgivna fotobok. När människorna har lämnat dessa platser lever de upp som landskap menar han.

– Jag gillar verkligen denna tid på året. Det ger utrymme för reflektion och stillhet. Det är väldigt intressant att se landskapet öppna upp sig i samma stund som människornalämnar det, säger Patrik Larsson.

Västkusten i fokus

Fotograferat har han framför allt gjort längs södra Sveriges kust, inte minst på västkusten nära hans hemstad Göteborg. Orter som Falkenberg och Strömstad är platser han tidigare bott på, och där sett hur livet på sommaren övergår i stillhet på vintern. För att betona stillheten har Patrik låtit platserna framträda på ett ljust och mjukt sätt i sina landskapsbilder.

Patrik har tidigare gett ut boken ”Det knappt märkbara” och blivit känd för sina natur- och landskapsbilder. Många känner honom också för alla de workshops och kurser i fotografi som han håller.

”Den stilla säsongen” är utgiven på eget förlag och finns att köpa via Patrik Larssons hemsida.