Lag & Upphovsrätt

Ny dom: Konstnärer får rätt mot Wikimedia – igen

Att som privatperson fotografera offentlig konst för att sedan sprida på nätet, är inte olagligt.

Det är inte förbjudet för privatpersoner att fotografera offentlig konst. Men Wikimedia och andra plattformar måste söka en bildlicens för att få publicera en konstsamling på nätet. Detta framgår av en ny dom från Patent- och marknadsdomstolen.

Den nya domen från Patent- och marknadsdomstolen går i linje med Högsta domstolens beslut för ett år sedan, efter att Bildupphovsrätt hade lämnat in en stämningsansökan mot Wikimedia Sverige eftersom de via sin databas visade bilder av offentlig konst utan konstnärernas tillstånd.

HD:s dom skapade då en viss osäkerhet kring om det nu var förbjudet för alla att fotografera offentlig konst, och sedan sprida bilderna på nätet – trots att det i upphovsrätten finns ett undantag för offentlig konst. Men så tolkar inte Bildupphovsrätt den nya domen från Patent- och marknadsdomstolen.

”Inte fotoförbud för vanligt folk”

Domen innebär att konstnärerna har rätt att bli tillfrågade och få betalt när organisationer, företag eller liknande professionella användare vill publicera till exempel en konstsamling på nätet, även när det gäller offentlig konst.

Åsa Berndtsson, ordförande i Bildupphovsrätt.

– Det handlar inte om fotoförbud för vanligt folk. Vi tycker Wikimedias initiativ är bra men om de vill använda verk måste det ske i dialog med konstnärerna. Vi hoppas att Wikimedia nu är beredda att inleda en sådan dialog säger Åsa Berndtsson, ordförande i Bildupphovsrätt.

Många kommuner, museer och konstföreningar söker redan i dag en bildlicens för att få visa olika verk på nätet, även när det gäller offentlig konst.

”Några tusenlappar per år”

Den nya domen från Patent- och marknadsdomstolen gläder Åsa Berndtsson:

– Det här är en viktig seger för alla bildskapare. Vi vill ha inflytande över hur våra verk används och är beroende av att kunna få betalt även när användningen sker i den digitala miljön. Wikimedia hade precis som andra aktörer redan gör, kunnat betala några tusenlappar per år för en licens. Men de har vägrat av principiella skäl.

Poseidon-statyn i Göteborg hör till så kallad offentlig konst.

”Alla måste söka tillstånd”

Wikimedia Sverige är av en annan uppfattning, och menar att domen även skulle förbjuda privatpersoner från att lägga upp bilder av offentlig konst på till exemepel en blogg.

– Det som sägs i domen är att du måste söka tillstånd när du lägger upp bilder av offentlig konst online – oavsett hur stor webbplatsen är, säger John Andersson, verksamhetschef på Wikimedia Sverige.

– Utfallet är tragiskt, eftersom konsten nu inte längre är lika tillgänglig och offentlig. Från Wikimedia Sveriges sida har vi velat ge konsten den synlighet den förtjänar. Det är mycket märkligt att det i en digitaliserad värld inte är okej att dela bilder digitalt, om det på bilden skymtar ett offentligt konstverk, säger John Andersson och fortsätter:

– Domen begränsar hur du kan använda internet. Nu kan du inte längre online berätta om offentliga konstverk i Sverige. Men samma bilder med dessa konstverk får tryckas som exempelvis vykort och användas i kommersiella syften. Icke vinstdrivande projekt online, som Offentligkonst.se och Wikipedia, måste dock betala för att visa samma bilder.

Vill förändra lagstiftningen

Wikimedia Sverige döms till att betala cirka 750 000 kronor, vilket är kännbart för den ideella föreningen.

– Vi kommer nu att prata med våra advokater för att se om det juridiskt finns några ytterligare möjligheter. Annars måste vi betala rättegångskostnader och ersättningar. Men på längre sikt vill vi försöka få till en förändring i lagstiftningen, säger John Andersson.

Här kan du läsa domen.

Alla turerna i stämningen mot Offentligkonst.se – här ser du en tidslinje.

Bildupphovsrätt är en förening som företräder nära 100 000 bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form i hela världen.

Offentligkonst.se är ensajt utan vinstintresse, där information och bilder av offentlig konst som tagits av allmänheten visas så att det lätt går att hitta dem.Själva uppladdningen sker på Wikimedia Commons och Offentligkonst.se länkar dit. Vem som helst kan ladda upp bilder på Wikimedia Commons med fri licens.