programvara

Ny firmware ger Sony ZV-1 högkvalitativ livestreaming

Sonys vlogg-kamera ZV1 ges nu möjligheten att streama högkvalitativ bild och ljud på sociala medier eller för videokonferenser.

Sonys satsande på vlogg-fotograferna gav upphov till Sony VZ-1, med kompakt format och flera specifikationer som vi känner igen från Sonys prestandakompaktRX100 VII.

Fram tills nu har kameran trots sin inriktning inte varit fullt kompatibel för användning genom direktfångst via PC eller Mac, men nu släpper Sony en gratis firmwareuppdatering som möjliggör detta.

Den nya firmwaren möjliggör inkoppling till PC med Windows 10/8.1 eller Mac med MacOS 10.13–10.15 (ej MacOS Big Sur). Kameran klarar då av att kommunicera via UVC, en standard för överföring av MJPEG och okomprimerat YUV-format till den inkopplade datorn. Detta gör att kameran går att välja som indatakälla för bland annat Skype eller Zoom för exempelvis videokonferenser.

Tillsammans med en Sony Xperia-telefon går det också att livestreama i realtid mot sociala medier ute på fält, samtidigt som telefonen fungerar som en andra skärm för att exempelvis läsa kommentarer eller övervaka sändningen.