Prylnyhet

Nya efterlängtade tillbehör till Profoto B1 och B2

Många yrkesfotografer gillar Profotos små och smidiga blixtar B1 och B2, men de har varit några tillbehör som en stor mängd fotografer frågat efter. Profoto har lyssnat och nu kommer två tillbehör som underlättar. Kamera & Bild har provat dessa nyheter.

Den första och kanske största nyheten är en så kallad beauty dish som går att fälla ihop. Ljusformaren beauty dish är populär bland porträttfotografer, men i vanliga fall är det en stor rund sak som tar ganska mycket plats. Fördelen med den nya är alltså att den inte tar mer plats än en vanlig softbox till OCF, som systemet kallas. Beauty dishen monteras med spröt som en vanlig softbox och sedan fäster man en mittplatta som reflekterar ljuset. Det går även att montera en extra diffusor om man så önskar.

Bild på hund mot rosa bakgrund
Färgfiltren kan användas både för att justera blixtljuset till att passa befintligt ljus eller, som här, ge en färgeffekt.

Beauty dishen blir 56 centimeter i diameter och väger strax under halvkilot. Dishen är ganska lätt att montera, ibland kärvar spröten lite, men när de är på plats är den väldigt lätt att använda. Den väger väldigt lite så det är inga problem att montera en på ett B2-huvud och hålla i det i ena handen. Ljuskvaliteten är bra och eftersom man kan välja om man vill ha den extra diffusare eller inte kan man styra hårdheten rätt enkelt.

Beauty dishes kommer med vit eller silverfärgad insida.

Priset hamnar på ungefär 1950 kronor i butik.

Det andra tillbehöret är färdigskurna färgfilter. Det är kanske inte något världsnyhet som revolutionerar blixtfotograferingen. Men det är faktiskt väldigt smidigt. Istället för att klippa till ur stora ark kan man nu skaffa färdigskurna färgfilter med en hållare som gör det väldigt enkelt att använda dem. Man kan även använda filtren tillsammans med andra tillbehör. Det gör att man slipper sätta filter över till exempel en hel softbox. Filtrena finns i tre olika paket där startkitet innehåller filterhållare och tio olika filter. Sen finns ett filterpaket för färgkorrigering som innehåller 20 filter(till exempel om man vill blanda glödlampsljus och blixtljus men få samma färgtemperatur), samt ett för färgeffekter som innehåller 20 filter. 20 olika färger.

Starterkitet kostar 1075 kronor, korrigeringskitet och effektkitet kostar 650 kronor.