Prylnyhet

Nya Ipad Pro ger snabbare bildredigering med M1-chip

Snabbare än föregångaren med nya kretsen "Apple Silicon", 5G för snabb dataöverföring och ny selfiekamera är några av nyheterna i nya Ipad Pro 2021.

Det har blivit allt vanligare för fotografer att använda Ipad eller padda för att både sortera, redigera och presentera sina bilder. Under 2018 släppte Apple även en Ipad Pro med åtta processorkärnor, och påvisade även att denna klarade tung bildbehandling. I november 2019 släppte Adobe även Photoshop för Ipad, vilket ökade möjligheterna att ersätta datorn med paddan ytterligare.

Nu lanserar Apple nya Ipad Pro med sin egna processorarkitektur "Apple Silicon", även kallat M1-chip – alltså samma som finns i Apples senaste MacBook Pro-datorer. Detta ökar snabbheten med 40 procent jämfört med den tidigare modellen gällande grafiktunga beräkningar.

Apple Ipad Pro 2021 släpps i två storlekar, 11 och 12,9 tum. Nytt är även att den störra versionen fått en del teknik från proffsskärmen Pro Display XDR för bildbehandling. Tekniken som kallas Liquid Retina XDR använder sig av Mini-LED, med en ljusstyrka på 1000 nits.Ipad Pro har nu även fått en thunderbolt-port för möjligheten att kunna ansluta tillbehör.

Apple berättar även om kamerorna i Ipad Pro, bland annat den nya vidvinkliga selfiekameran på 12 megapixel som centrerar bilden runt ansiktet för att du som mötesdeltagare ska kunna röra dig friare men ändå vara centrerad i bild. Förra årets introduktion av djupledssensorn Lidar för AR-applikationer gör att Apple nu även nämner möjligheterna till teknikens användning i bland annat videoproduktion samt applikationer för arkitekter som vill visualisera sina projekt.

För den som ändå vill ha en dator för sin bildredigering så finns möjligheten att Apple redan i höst släpper en nya MacBook Pro-modeller med en uppdaterad M1-krets, "Apple Silicon M2". Läs mer om detta här.

Ipad Pro 12,9 tum kostar från 12 995 kr medan den mindre 11-tumsverisonen kostar 9 495 kr och finns tillgängliga från mitten av maj.