Prylnyhet

Nya MacBook Pro 13 tum släppt – får Apples nya M1-chip

Apple presenterade idag en ny MacBook Pro på 13 tum för kreatörer. Den nya datorn har Apples nya arkitektur med integrerad processor och bildprocessor.

Under Apples Mac-event som hölls under kvällen svensk tid, presenterades tre nya Mac-datorer upp. En Macbook Air och en Mac Mini – men kanske mer intressant: nya MacBook Pro för avancerade användare som kreatörer, fotografer och filmare – som behöver prestanda för sitt arbete.

Nya MacBook Pro på 13 tum ser exakt likadan ut som tidigare modeller på utsidan, medan insidan har en helt ny design, till och med en helt ny processorarkitektur med "Soc", "System on chip". Apple har lämnat Intel-processorerna till det förgångna för att nu använda Apples egna M1-processor, "Apple Silicon".

Apple Silicon, är den som Apple kommer använda i alla kommande MacBook-, iMac- och Mac Pro-modeller – bytet blir precis som Apple gjorde 2005 när de bytte ut sina Motorola-processorer – Power PC – till Intel. Det är också därför som denna förändring är så stor för Apple, så stor att de också låter operativsystemet MacOS hoppa upp till version 11.0, Big Sur, parallellt med den nya hårdvaran.

Processorn har 8 kärnor, vilket enligt Apple gör den 2,8 gånger snabbare än föregående Mac på 13-tum, när det gäller exempelvis transkodning av Apple ProRes, samt 5,9 gånger snabbare rendering av 3D-titlar i Final Cut Pro jämfört med föregångaren.

M1-chippets 16-kärniga Neural Engine kan användamaskininlärningstekniker som används av appar,exempel kan känna igen släkt och vänner i bilder och videor, tolka naturligt språk för diktering och analysera ljud för att känna igen skratt och applåder. Denna data behandlas på enheten för att skydda din integritet.Som ytterligare exempel anger Apple möjligheten för appen djay Pro AI, att isolera instrument- och röstspår i en låt i realtid.

Övergången till Apple Silicon innebär även att programmen måste anpassas, något som görs via ett porteringsprogram, kallat Rosetta 2, för justeringar mellan olika processorarkitekturer. Här har Microsoft Office, Adobe Lightroom och Photoshop redan portats för att kunna köras på Apple Silicon, även om vi får vänta till december innan de rullas ut till allmänheten. Photoshop släpps inte förrän 2021 för M1-arkitekturen, medan Apples egna Final Cut Pro och Logic redan är klara för de nya Mac-datorerna.

MacBook Pro 13-tum har Magic Keyboard och retinaskärm med P3-färgrymd.
MacBook Pro 13-tum har Magic Keyboard och retinaskärm med P3-färgrymd.

Den 8-kärniga bildprocessorn, eller GPU:n, ska vara fem gånger snabbare än tidigare version. Exempelvis ska en 8K-video kunna spelas upp i DaVinci Resolve utan att behöva skippa en enda bildruta.

Batteritiden har förbättrats, och datorn ska klara av 20 timmar video på en laddning, längst hittils för en Mac enligt Apple. Datorn har även två Thunderbolt-kontakter med stöd för USB 4.0 (40 Gbit/s via USB C-kontakt). Även kylsystemet via den inbyggda fläkten har förbättrats mot föregångaren.

Lagring går att få upp till 2 TB, med prestandan 3,3 GB/s i sekventiell läshastighet. Datorn har även nya Magic Keyboard, stöd för Wifi 6 (1,2 Gbit/s) samt laddning via USB.

Skärmen är fortsatt av retina-typ, färgomfånget stödjer P3 (25 procent mer än sRGB). Datorn har även fått tre mikrofoner för att förbättra ljudet och ge ett mindre brusigt ljud.

Kameran för Facetime har samma upplösning på 720p, men har blivit bättre i svagt ljus tack vare en ny brusreduceringsteknik där mörka områden blir skarpare. Ansiktsdetektering använder sig av Neural Engine för att bättre justera vitbalans och exponering för mer naturliga hudtoner.

Nya MacBook Pro 13 tum med M1-processor har ett startpris på 15 995 kronor med 256 GB SSD-disk och 8 GB RAM. 512 GB SSD och 8 GB RAM kostar 18 495 kronor. Datorn finns även i kombination med 16 GB RAM-minne. Datorn går att förbeställa nu, med beräknad leverans 17 november 2020.

Intel-versionerna av MacBook Pro 13-tum finns fortfarande kvar, tillsammans med 16-tumsversionen. I skrivande stund är dessa Intel-baserade datorer de enda MacBook Pro-modellerna där man kan få mer än 16 GB RAM-minne.

Nya MacBook Air 13 tum med M1-processor kostar12 495 kronor med 256 GB SSD-disk.

I samband med släppet av de nya datorerna avslöjar Apple även att nya MacOS 11.0, Big Sur, släpps den 12 november 2020. Notera att en uppdatering till nya versioner av ett operativsystem kan innebära att viss kringutrustning kan få problem med funktionalitet, som exempelvis ritplattor och viss äldre programvara, precis som hände många vid uppdatering till MacOS Catalina.