Prylnyhet

Nya Nikon Z fc har retrodesign med moderna funktioner

Nikon lanserar nu en spegellös aps-c-kamera med en design som är baserad på deras klassiska filmkamera FM2. Här har den klassiska designen blandats med modern teknik och funktionalitet.

2013 lanserades Nikon DF, en dslr med retrodesign som inte riktigt blev någon storsäljare. Nu kommer de med en ny variant, den här gången med en 20,9 megapixels aps-c-sensor och utan spegel. Nikon Z fc har hämtat sitt designspråk från Nikon FM2 i både form, storlek och utseende.

Sökare och skärm är hämtade från Nikons Z50 (tillsammans med sensor och en del annan teknik) och lustigt nog är den här retrodesignade kameran Nikons första spegellösa med en helt vridbar skärm. Skärmen, som har pekfunktion, är på tre tum och har en upplösning på 1.04 miljoner bildpunkter. Sökaren har i sin tur en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter.

För att kontrollera exponeringen sitter det tre rattar på kameran ovansida. En för slutartider, en för ISO och en ratt för exponeringskompensation. Bländaren justeras via ett av inmatningshjulen och vilken bländare som är inställd visas på en liten skärm på kamerans ovansida. Kameran har också autoexponeringslägen och i dessa kan nu också exponeringskompensationen användas.

Både medan du filmar och fotografera stillbilder kan du använda ögonigenkänning och djurigenkänning med autofokusen, vilket har ärvts ner från Z7 II och Z6 II.

Nikon Z fc kan fota elva bilder per sekund med full autofokus, men om du väljer att fotografera i 14-bitars råformat så sjunker den siffran till nio. När det kommer till video kan den spela in 4K med hela sensorns bredd.

Nya objektiv

Nikon passar också på att lansera två nya objektiv som går i samma designmässiga fotspår som Z fc, ett Z 28mm f/2,8 SE och ett Z DX 16-50 f/3,5-6,3. Den fasta vidvinkel tecknar ut i fullformat vilket alltså gör att det kan användas på alla spegellösa Nikon Z-kameror utan några begränsningar.

Säljstart för Nikon Z fc är 28 juli och priset för bara huset ligger på 10990. I kit med det nya Z 28mm f/2,8 kostar det 13690 kronor. Vill man istället köpa ett paket med en zoom kostar det 12590 kronor.