Prylnyhet

Nya Pentax K-3 III får många uppgraderingar

Ricoh har nu lanserat en kamera som försenats flera gånger. Pentax K-3 III har dock många uppgraderingar mot föregångaren K-3 II, i stort sett allt är utbytt och förbättrat i kamerans inre.

Ricoh har lanserat sin nya toppmodell i aps-c-segmentet, Pentax K-3 III. Till det yttre är det mycket som liknar den förra modellen K-3 II med ett par förändringar, men inuti är det många nyheter. Knapplayouten liknar den vi hittar hos den toppklassade fullformatsmodellen K1-II men med vissa förändringar. Bland annat har det dykt upp en ny spak för justering av fokuspunkter. Den nya spaken kan vinklas även diagonalt vilket gör det enklare och snabbare att byta fokuspunkt.

Det mesta i Pentax K-3 III är uppdaterat och omarbetar om man ska tro pressmaterialet. Sensorn är en ny 25,7 megapixels bakgrundsbelyst cmos-variant som, liksom tidigare har inbygd bildstabilisering som ska ge 5,5 stegs stabilisering. Det är effektivare än någon av deras tidigare kameror. Stabiliseringen har också ett speciellt panoreringsläge för att se till att bildstabiliseringen inte ska motverka medvetna kamerarörelser vid panorering. Den nya sensorn tillåter ett ISO upp till 1600000.

K-3 III har också fått en ny slutare som arbetar snabbare och tystare genom att delarna blivit lättare. Det resulterar i en kortare så kallad blackouttid alltså när spegeln är uppfälld vid fotografering. Det här ger i sin tur snabbare seriebildstagning, utan följande autofokus får man ut tolv bilder per sekund, elva med följande autofokus.

Ny autofokus

Även autofokusen är omarbetad och den nya SAFOX 13-modeulen har 20 procent bredare täckning än tidigare. Totalt finns 101 fokuspunkter, varav 25 är korsformade. Fokussystemet ska också ha tränats med maskininlärning för att förbättra den följande fokuseringen och har fått till exempel ansiktsigenkänning.

Den nya sökaren har en förstoring på 1,05x. Vilket är ovanligt högt. Ricoh har också satt en genomskinlig skärm i sökaren och kan nu visa information på i sökaren på ett annat sätt än tidigare då informationen var tvungen att dyka upp längst ner. Den nya sökaren ska även vara tio procent ljusare än hos föregångaren från 2015.

Skärmen är helt fastmonterad, liksom hos föregångaren, men har nu pekfunktioner vilket gör att du kan sätta fokuspunkt, bläddra i menyn och titta på bilder med fingerrörelser.

4K-film

Pentaxkameror har aldrig varit något för videofantaster, men i K-3 III får man i alla fall 4K 30p, även om det bara är i 8-bitar. Bildstabiliseringen arbetar så pass tyst att den ska gå att använda även under filmning. Man behöver därför inte nöja sig med digital bildstabilisering som tidigare.

Bildstabilseringsfunktionerna för att simulera ett lågpassfilter och att ta bilder med högre upplösning finns kvar. Kameran har också samma vädertätningar som de tidigare modellerna haft.

Pentax K-3 III kommer i svart eller silver och det kommer också ett batterigrepp.Kameran börjar levereras under april och priset för bara huset blir 22 790 kronor. Priset för batterigreppet är 4699 kronor.