Utställning

Nytt fotomuseum i Falsterbo invigt – men invånare protesterar

I maj invigdes Falsterbo Photo Art Museum, men många invånare i Vellinge kommun är kritiska och vill ha tillbaka Naturum Falsterbo som tidigare fanns i lokalen.

Falsterbo Photo Art Museum har öppnat, med en premiärutställning om modefotografiets historia. Men den 6 juni hålls en kommunal folkomröstning om lokalens framtid, något som kan sätta käppar i hjulet för det nya fotomuseet.

Fotosamlarna Claes och Christina Lindquist står bakom det nya fotoprojektet i Falsterbo. Tillsammans har de köpt fotokonst runt om i världen och äger idag omkring 450 verk av fotografer som Helmut Newton, Richard Avedon och David LaChapelle.

I helgen invigde paret Falsterbo Photo Art Museum, i en lokal vid havet som de hyr av Vellinge kommun. Premiärutställningen heter ”Dressed for Success – 100 Years of Fashion Photography” där Claes och Christina Lindquist fotosamling utgör en majoritet av de drygt hundra bilder som visas.

– Modefotografi har en egen, spännande, historia som handlar om mycket mer än kläder. Modefotograferna fick ganska tidigt fria händer där de skulle förmedla en känsla av fantasier och drömmar. Därför har faktiskt modefotografierna alltid berättat intressant om samtiden, säger Claes Lindquist till Dagens Industri.

I flera år hade paret letat efter en lokal för ett fotomuseum, för något de vill se som ett ”fotografins Louisiana”. När det 1500 kvadratmeter stora huset vid havet i Falsterbo stod ledigt slog de till, och blev hyresgäster.

Men det är inte alla i kommunen som uppskattar att lokalen har blivit ett fotomuseum. Kritikerna vill ha tillbaka det som lokalen tidigare inhyste: naturmuseet Naturum Falsterbo.

En protestlista med närmare 4000 namnunderskrifter har samlats in, med kritik mot att Vellinge kommun har lagt ned Naturum. Den 6 juni kommer en kommunal folkomröstning att hållas om huruvida Naturums verksamhet ska återupprättas i lokalen.

Men en sådan folkomröstning är bara rådgivande och tvingar inte kommunen att bryta avtalet med Falsterbo Photo Art Museum, även om invånarna skulle rösta för det.

Hur ser då paret bakom Falsterbo Photo Art Museum på saken?

– Vi har lite svårt att kommentera det. Kommunen la ner Naturum innan vi kom in i bilden. Vi kom in som hyresgäster i en tom lokal. Vi känner ett stort stöd för vår verksamhet, även från många Vellingebor, säger Claes Lindquist till SVT.

Utställningen ”Dressed for Success – 100 Years of Fashion Photography” visas fram till och med 12 september 2021 på Falsterbo Photo Art Museum.