Prylnyhet

Nytt sensorfilter ger dig bättre astrobilder

För astrofotografer är en av utmaningarna att ta sig till platser för att undvika ljusföroreningar från artificiell belysning. Ett nytt filter ska se till att ljusföroreningarna är ett minne blott.

För astrofotografer är ett återkommande problem att hitta platser där man kan fotografera ut i rymden utan att störas av belysning från städer och gator. Det här problemet kan dock ha fått en lösning med ett nytt filter från Cyclops Optics som fästs framför sensorn.

STC Astro-Multispectra clip filter är tillverkat av optiskt glas och har en beläggning med IBAD-teknik (Ion beam-assisted deposition) som gör att ljus från artificiella ljuskällor filtreras bort. Det gör den genom att filtret bara släpper igenom (och flrstärker) de våglängder som ljuset som tar sig genom atmosfären har.

För att få bäst resultat rekommenderar tillverkaren att man använder brännvidder på 30 millimeter eller längre annars kan färgskiftningar ske i hörnen av bilderna.

Filtret monteras direkt på sensorn, men för att det ska få plats måste man fälla upp spegeln och hålla spegeln uppfälld. Det betyder att man endast kan använda filtret med kameran i live-view-läge.

STC Astro-Multispectra clip filter finns bara till fullformatskameror från Nikon och Canon, i dagsläget passar det tillD4, D4s, D800, D800E, D810, D810A, D750, D600 och D610. Samt Canons 5D Mark II, III, 5DS R, 5DS och 6D.

Filtret kan beställas direkt från tillverkaren och kostar 209 dollar, vilket motsvarar ungefär 1900 kronor.