Fotobok

”Öga mot öga” – ny bok av Niklas Virsén om biologisk mångfald

Med fokus på möten med djur, fåglar och landskap världen över har Niklas Virsén kommit ut med boken ”Öga mot öga – möten för biologisk mångfald”.

Naturfotografen Niklas Virsén har släppt en ny bok som vill öka förståelsen och respekten för världens djur och natur. ”Den handlar mycket om hur den nutida människan har tappat kopplingen till naturen. Uteblivna möten med naturen som jag tror är så viktiga”, säger Niklas om boken.

Med fokus på möten med djur, fåglar och landskap världen över har Niklas Virsén kommit ut med boken ”Öga mot öga – möten för biologisk mångfald”. Genom hans berättelser får läsaren i text och bild lära sig mer om bland annat bergsgorillor, geparder, myskoxar och brunbjörnar.

– Boken handlar mycket om hur den nutida människan har tappat kopplingen till naturen. Uteblivna möten med naturen som jag tror är så viktiga för att vi ska kunna bevara biologisk mångfald och artbevarande, säger Niklas i sin Youtube-kanal.

Han tar upp flera exempel på det i boken, som ekoturism. Men även andra aspekter av vad det betyder att känna respekt och empati för naturen.

– Jag gör en tillbakablick till naturreligionen, närmare bestämt till animismen som handlar om att varje träd och varelse på vår jord har en själ. Att inte vi människor står högst överst utan att vi är en del av naturen. Det är lite av vad boken handlar om, säger Niklas.

Platser som skildras i ”Öga mot öga” är till exempel Madagaskar, Kenya och Vietnam. Niklas strävar efter att dokumentera den sköra naturen i sårbara livsmiljöer samt de djur och fåglar som bor i dessa ekosystem.

– Boken är fylld av text också, det är inte bara bilder. Men mina bilder lyfter upp berättelsen, säger han.

Niklas Virsén står bakom Fröstad Naturfoto och med naturfotograferingen som grund föreläser han och genomför fotoresor. På sin Youtube-kanal delar han även med sig av många tips kring foto.

Boken ”Öga mot öga – möten för biologisk mångfald” går att beställa på frostadnaturfoto.se.