Prylnyhet

Olympus OM-D E-M1 Mark III – som storebror fast snabbare

Nya Olympus OM-D E-M1 Mark III ärver mycket från den kompetenta E-MX1 men samtidigt kommer nyheter som vässar den ytterligare. De lanserar också ett nytt objektiv i proserien, 12-45mm f/4.

I mångt och mycket är den nya OM-D E-M1 i sin tredje iteration en mer kompakt paketerad E-MX1. Det är samma sensor på 20,4 megapixlar, även den autofokusen med 121 fasdetekterande punkter är samma som i storebror (i alla fall till storleken). Men E-M1 Mark III har fått en ny processor, istället för de dubbla Truepic VIII som satt i E-MX1 sitter det i E-M1 Mark III en nyutvecklad Truepix IX. Den nya processorn ska göra kameran snabbare i hantering och hantering av data. Men en skillnad mot storebror är att den ska vara bättre på att hitta, fokusera på och följa mindre ansikten och ansikten som är vända delvis bort. Även ögonidentifieringen ska vara bättre med den nya processorn. Du kan desutom använda antingen knapar eller touchskärmen för att byta mellan de olika ansikten som kameran hittar för att välja vilket som ska prioriteras.

Hastighetsmässigt kan E-M1 Mark III spotta iväg upp till 18 bilder per sekund med följande fokusering och arbetande ljusmätning.

Nytt fokusläge för astrofoto

Ytterligare en fokusrelaterad nyhet i E-M1 Mark III är att det har tillkommit ett läge som kallas för Starry Sky AF, det vill säga stjärnhimmels-AF. Istället för att behöva förlita sig på manuell fokusering ska fotografer nu kunna använda sig av de två lägena i den nya menyn i E-M1 Mark III. Den ska klara av att sätta skärpan på även de minsta stjärnorna på himlen. Detta kan göras antingen med hastigheten som för sta prioritet eller på noggranhet som huvudsak.

Handhållet och högupplöst

En av de funktioner som visar likheten med E-MX1 är att nu även E-M1 Mark III får möjlighet att använda det höupplösta läget handhållet, något som inte fanns som alternativ i fregångaren. Det genererar en fil på 50 megapixlar. Med stativ-varianten av funktionen får du istället ut 80 megapixlar.

E-M1 Mark III har även ärvt möjligheten till nd-filter direkt i kameran vilket hjälper till när du vill ha en längre slutartid, antingen för att få fram den effekten vid stillbildsfotografering, eller för att kunna välja en större bländare vid filmning.

Stabil

Liksom E-MX1 harE-M1 Mark III också en bildstabilisering som ska ge upp till 7,5 stegs stabilisering. Olympus har hittills varit väldigt dukitga på just bildstabilisering, kombinerat med deras stabiliserade objektiv är deras system bland de bästa vi testat.

E-M1 Mark III har även fått sin slutarmekanism uppdaterad och den är nu testat för upp till 400 000 cykler, liksom E-MX1, vilekt är dubbelt så många som föregångaren.

Förutom detta så har den också fått möjlighet till laddning direkt i kameran samtidigt som du kan fotografera (den är kompatibel med USB PD-standaren). Sensorn har samma beläggning som i E-MX1 vilken ska göra att damm har svårare att fastna. Kortfattat kan man säga att de flesta nya tekniker som infördes i E-MX1 återfinns också iE-M1 Mark III med några extra funktioner vad gäller autofokusen.

Liksom många Olympuskameror är också E-M1 Mark III vädertätad och ska kunna stå emot det mesta.

Ny glugg

Samtidigt som de lanserar det nya kamerhuset så kommer också ett objektiv i pro-serien. Den här gången är det ett 12-45mm f/4. Enligt Olympus bygger den optiska konstruktionen på det existerande 12-40mm f/2,8 PRO, men har fått fem millimeter längre brännvidd och en något ljussvagare bländare.

Objektivet ska vara expektionellt litet och lätt med en vikt på 245 gram. Objektivet ska hamna i butikshyllorna i slutet av mars och priset hamnar då på 7490 kronor.

Säljstart är i slutet av februari. De svenska priserna hamnar på 19990 kronor för enbart huset, vill du köpa huset i ett paket med 12-40 hamnar priset på 26990 kronor. Tillsammans med 12-100 kostar kitet 30990 kronor.